Profesii

Adecco: Piaţa de recrutare, plus 25-30% în 2018. Vin companii noi şi se extind firmele existente

Marga Radu, head of permanent placement în cadrul Adecco România: Observăm că pentru categoria professionals pachetele de compensaţii şi beneficii se diversifică tot mai mult: mese de prânz gratuite, săli de sport cu personal trainer, maşină de serviciu sau loc de parcare gratuit.

Marga Radu, head of permanent placement în cadrul Adecco România: Observăm că pentru categoria professionals pachetele de compensaţii şi beneficii se diversifică tot mai mult: mese de prânz gratuite, săli de sport cu personal trainer, maşină de serviciu sau loc de parcare gratuit.

Autor: Cristina Bellu

22.02.2018, 11:47 886

Adecco, liderul pieţei locale de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar, apreciază pe baza tendinţelor din 2017 şi a semnalelor din piaţă, că 2018 va fi cel mai spectaculos an în industria de recrutare din ultimii zece ani.

“Estimăm că piaţa de recrutare va creşte cu 25 - 30% în 2018 datorită investiţiilor anunţate de către companiile străine care acum intră pe piaţa din Romania, dar şi pentru că angajatorii existenţi sunt în curs de extindere.”, spune Marga Radu, Head of Permanent Placement în Adecco România.

Ea apreciază că tot mai multe companii folosesc forţa de muncă specializată pentru livrarea proiectelor internaţionale, iar acest lucru se simte deja pe piaţa locală, România devenind un centru regional de servicii care îşi consolidează poziţia în domeniu.

Oficialul Adecco menţionează că în această perioadă companiile din SUA sunt cele mai active pe partea de IT şi servicii suport şi estimează că Adecco va opera peste 1.100 de plasamente în prima parte a anului, cele mai multe fiind în Capitală.

În ceea ce priveşte cererea de candidaţi, aceasta continuă să crească, având ca efect şi apariţia unei flexibilităţi mai ridicate în rândul angajatorilor, care au devenit conştienţi de faptul că este necesar să depună eforturi suplimentare pentru a păstra cei mai importanţi candidaţi.

Pentru personalul specializat din domenii precum finanţe, limbi străine, contabilitate, inginerie şi middle management, salariul nu mai este cel mai important criteriu de alegere a angajatorului. Devin esenţiale pachetele de beneficii, proiectele la care lucrează, tehnologiile utilizate şi locaţia angajatorului.

”Observăm că pentru categoria professionals, pachetele de compensaţii şi beneficii se diversifică tot mai mult: mese de prânz gratuite, săli de sport cu personal trainer, maşina de serviciu sau loc de parcare gratuit. Acestea se adaugă la abonamentele de sănătate şi decontarea transportului, care erau deja în oferta companiilor. În plus, devine tot mai importantă calitatea spaţiului de lucru, distanţa până la locul de muncă, posibilitatea de a lucra de la distanţă. Împreună, aceste beneficii pot ajunge la 50% din valoarea salariului oferit candidatului”,  explică Marga Radu.

Specialistul Adecco mai spune că, la rândul lor, candidaţii sunt din ce în ce mai atenţi la oportunităţile profesionale oferite de angajator, la experienţe de învăţare, traininguri şi condiţii de lucru.

În momentul în care nu le găsesc într-un loc de muncă, sunt dispuşi să facă o schimbare, să caute în altă parte ceea ce îşi doresc şi să o ia de la capăt.

Potrivit Adecco, pentru candidaţii cu vechime mai mică de 10 ani, expunerea la proiecte internaţionale reprezintă o sursă suplimentară de motivare. Pentru angajaţii seniori importanţi, companiile acordă programe specializate de dezvoltare în carieră, MBA, cu valori de până la 35.000 de euro. Alţi angajatori oferă pentru angajaţii performanţi şi loiali concedii suplimentare cum ar fi perioade sabatice de până la 1 an.

Adecco România este cel mai mare jucător din domeniul resurselor umane, cu o cotă de piaţă de aproximativ 30% şi cu o cifră de afaceri de peste 80 de milioane de euro, în 2016.  Compania gestionează peste 8.000 de persoane angajate temporar, are o bază de date cu peste 600.000 de candidaţi şi deserveşte zilnic peste 600 de clienţi. Echipa Adecco numără în România mai mult de 250 de persoane, iar serviciile oferite au o plajă foarte largă, de la recrutare şi selecţie, la outsourcing, recrutare în masă, dar şi outplacement şi training.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO