Profesii

4 milioane de angajaţi din privat, cu sufletul la gură: ce salarii vor avea din 2018? Experţii spun că multinaţionalele vor fi tentate să facă economii. Adecco: „E nevoie de aprobări de la companiile-mamă pentru renegocierea salariilor brute“

Autor: Adelina Mihai, Ştefan Stan

10.11.2017, 00:08 6916

Trecerea contribuţiilor din sarcina angajatorului în cea a angajatului şi scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% scot la iveală noi întrebări în rândul companiilor, care trebuie să decidă în următoarea lună soarta salariilor angajaţilor din 2018.

Angajatorii admit că, în contextul actual al crizei de personal, scenariul în care salariile nete ale angajaţilor scad este puţin probabil, însă decizia finală pe bugetul de salarii din 2018 va fi luată în funcţie de ce spune compania-mamă - în cazul multinaţionalelor.

„Noi estimăm că vor scădea bugetele de salarii de anul viitor (…). Multinaţionalele au nevoie de aprobarea de la grup pentru a creşte salariul brut, pentru că o majorare de acest tip nu se poate face oricum, autonomia manage­mentului local este limitată. Însă ce se întâmplă dacă guvernul acesta imprevizibil se decide în ianuarie să renunţe la aceste schimbări? Se pot opri actele adiţionale prin care ai majorat brutul angajaţilor? Că o modificare a salariilor angajaţilor nu se poate face unilateral“, se întreabă Florin Godean, country manager al Adecco România, cea mai mare firmă de recrutare din România. El spune că se aşteaptă să existe şi companii care nu vor dispune majorarea salariilor, chiar dacă vor face economii ca urmare a scăderilor de taxe. În plus, a adăugat el, la o multinaţională cu mii de angajaţi economiile ar fi semnificative chiar dacă nu s-ar majora salariile brute chiar şi pentru o perioadă scurtă, de o lună de zile.

„Se poate repeta scenariul din ianuarie anul acesta, când unele multinaţionale nu şi-au asumat costurile mai mari după eliminarea plafonării CAS la salariile managerilor. Doar că acum impactul va fi la toate nivelurile ierarhice“, a spus Felix Toma, country manager al firmei de recrutare Gi Group.

În timp ce unele companii încă mai aşteaptă să vadă cum vor apărea modificările legislative în Monitorul Oficial înainte de a-şi face calculele, unii antreprenori spun că schimbarea nu trebuie să-i sperie pe investitori, fiind un „hop“ peste care se poate trece.

„Investitorii sunt sensibili, dar nu vreau să spun că ne îndreptăm către o criză, avem creştere economică prognozată de 6%. Nu este o mare nenorocire această schimbare şi putem trece peste acest hop. În continuare România este atractivă, dar nu trebuie să repetăm greşelile din 2007“, a spus Dragoş Anastasiu, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germane, în cadrul emisiunii ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO