Profesii

10.000 de salariaţi din sănătate, în stradă, deşi datele arată că pe medie cheltuielile cu salariile şi sporurile în spitale au crescut cu cel puţin 50%

10.000 de salariaţi din sănătate, în stradă, deşi...

Autor: Georgiana Mihalache

27.04.2018, 00:05 256

Protestele angajaţilor din sănătate de joi, când în centrul Bucureştiului s-au adunat circa 10.000 de persoane, au determinat autorităţile să decidă analizarea regulamentului de sporuri, care a creat tensiune în sistem, după ce plafonarea acestor sporuri a dus la scăderi ale veniturilor pentru personalul auxiliar din spitale, de la infirmiere până la brancardieri şi biologi.

În urma acestei analize, salariile personalului auxiliar ar urma să rămână aceleaşi ca în luna februarie. Datele de la Ministerul Finanţelor consultate de Ziarul Financiar arată că în medie cheltuielile cu salariile şi sporurile în spitale au crescut cu cel puţin 50% în martie.

Creşterea salariilor se vede la medici şi la asistenţi, care au ajuns să primească şi salarii duble, însă la personalul auxiliar, printre care se numără infirmieri, brancardieri, biologi, kinetoterapeuţi, salariile au scăzut, după ce sporul secţiei în care lucrează s-a micşorat. Sindicaliştii au discutat ieri după proteste cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, iar la 2 mai se vor întâlni din nou cu autorităţile pentru a discuta regulamentul de sporuri.

Discuţii cu sindicatele privind acest regulament au existat şi înainte de a fi adoptat, însă atunci nu s-a ajuns la un consens.

„Încă suntem în alertă, chiar dacă i-a mai scăzut gradul. Pe data de 2 mai vom face o analiză şi dacă se va face aşa cum a spus vicepremierul Viorel Ştefan, ca începând de luna viitoare, nimeni să nu mai pierdă la salariu, ar fi unul dintre lucrurile îmbucurătoare”, a spus Leonard Bărăscu, preşedintele Sanitas, citat de Mediafax.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO