Profesii

1.100 de miliarde de lei pentru credite

27.01.2003, 00:00 12

Suma alocata pentru creditare, din bugetul asigurarilor pentru somaj, este anul acesta de 1.100 miliarde lei, cu 100 de milioane mai mult decat anul trecut, intreprinderile mici si mijlocii putand beneficia de cate 100 de milioane de lei pentru fiecare loc de munca nou creat, a anuntat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).
Agentia precizeaza ca intreprinzatorii care au depus dosare de creditare care au fost aprobate dupa epuizarea liniei de creditare aferente anului trecut, vor primi fondurile din bugetul alocat pentru acest an.
In perioada 22 aprilie - 31 decembrie 2002, prin creditele acordate de ANOFM au fost create create peste 13.000 de noi locuri de munca, din care jumatate pentru someri.
Cei mai multi bani au fost utilizati pentru infiintarea de locuri de munca in turism  - 32,75% din totalul fondurilor, in industria usoara - 27,60%, in sectorul prelucrarii lemnului - 22,26% si in industria alimentara - 20,30%.
Repartitia pe judete a fondurilor arata ca in Botosani au mers 63,8 miliarde de lei, Hunedoara a atras 55 miliarde de lei, Prahova - 51,8 miliarde de lei si Vaslui - 44,4 miliarde de lei.
"Intreprinzatorii au apelat cu incredere la aceste credite cu dobanda subventionata din bugetul fondului asigurarilor pentru somaj, iar in doi ani, respectiv 2001 si 2002, au fost finantate proiecte in valoare de peste 63 milioane de dolari (946,791 miliarde lei in 2001 si 1.000 miliarde lei in 2002). Cele mai multe credite au fost acordate in judete cu rata ridicata a somajului, cum sunt cele din zona Moldovei, Hunedoara, unde au fost disponibilizate multe persoane din industria mineritului, Prahova sau Brasov, judete cu numeroase disponibilizari, mai ales din unitatile din cadrul industriei de aparare", a declarat Ioan Cindrea presedintele ANOFM.
Agentii economici au beneficiat de credite pentru trei categorii principale de cheltuieli: dotarea cu utilaje si echipamente, finantarea stocurilor de materii prime, constructii necesare obiectului legal de activitate.
Agentia acorda incepand din trimestrul al IV-lea al anului 2002 credite, din bugetul asigurarilor pentru somaj, cu dobanda de 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, in judetele care inregistreaza anual o rata a somajului mai mare decat rata medie a somajului la nivel national. In celelalte judete unde se inregistreaza constant o rata a somajului mai mica sau egala cu rata medie a somajului la nivel national, creditele sunt acordate, in continuare, cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a BNR.  Linia de creditare pentru 2002 a fost demarata in aprilie, dupa semnarea acordului cu Banca Comerciala Romana.




 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO