Analiştii Swiss Capital văd un potenţial de creştere de 37% pentru acţiunile Petrom şi profit de aproape 1 mld. euro

Autor: Adrian Cojocar 29.08.2012

Analiştii celei mai mari case de brokeraj de pe bursă, Swiss Capital, au emis ieri un raport în care recomandă la cumpărare titlurile OMV Petrom (SNP) şi estimează un preţ "corect" de 0,5291 lei pentru aceste acţiuni, cu 37% mai ridicat decât cel la care titlurile Petrom se tranzacţionau ieri pe bursă, de 0,385 lei/unitate.

La baza recomandării stau aşteptările acestora privind menţinerea unui preţ ridicat la petrol pe piaţa internaţională, influenţa favorabilă a întăririi dola­rului faţă de leu asupra rezultatelor Petrom, precum şi premisele liberalizării preţului la gaze.

"La preţul ţintă estimat de noi acţiunile Pe­trom s-ar tranzacţiona cu un discount de 27% şi res­pectiv 21% faţă de media indicatorilor capita­li­zare/EBITDA şi PER (preţ raportat la profit pe acţiune - n. red.) estimaţi pe anul 2012 ai com­paniilor similare din sector, discounturi justificate de incertitudinile legate de schimbările anunţate la nivelul reglementărilor, dar care sunt neclare", spune Daniela Mândru, analist la Swiss Capital.

Ea se aşteaptă ca Petrom să încheie anul cu un pro­fit de 4,33 mld. lei, în creştere cu 17% faţă de câşti­gul record obţinut de compania petrolieră în 2011, profit care la actualele cotaţii ale Petrom ar ge­nera investitorilor un randament din dividende de 9%.

"Cu preţuri la petrolul de tip Brent apropiate de cele din anul 2011 şi un dolar puternic în con­tex­tul crizei europene, dacă nu se schimbă nimic până la sfârşitul anului, Petrom va raporta anul acesta profit record. Fundamentele şi factorul de teamă sugerează că preţul petrolului Brent va rămâne pentru o perioadă în palierul 100 - 110 dolari/baril. În caz contrar, reprezentanţii Arabiei Saudite, cel mai mare producător de ţiţei, au lăsat de înţeles că vor reduce producţia cu scopul de a susţine preţul ţiţeiului. Ministrul saudit a afirmat că un preţ de 100 de dolari/baril este unul corect", a precizat Mândru.

În contextul liberalizării preţului la gaze, analiştii Swiss Capital estimează că producătorii interni vor beneficia de o creştere anuală a afacerilor de 10% în perioada 2013 - 2019.

"Cu o UE determinată să creeze o piaţă a ga­zelor în Europa, credem că, de această dată, exis­tenţa pieţei ieftine a gazelor natu­rale se apropie de sfâr­şit. În prezent preţul regle­mentat la gaze pen­tru producătorii interni este de 46/MWh. În primul se­mestru al anului importurile de gaze din Rusia s-au realizat la un preţ de 149 lei/MWh. De ase­me­nea, credem că centrala Petrom de la Brazi va ge­nera un profit de 305 mil. lei pe an", spune Mân­dru.

Analiştii societăţii de brokeraj spun că un nivel al redevenţelor pentru extragerea petrolului în jur de 10 dolari/baril, faţă de 3,6 dolari/baril, cât plă­teşte Petrom în acest moment, ar plasa com­pa­nia mai aproape de redevenţele practicate în lume, care se învârt între 12 şi 24 de dolari/baril, şi în acelaşi timp ar permite companiei să-şi continue pla­nurile de investiţii. Mândru spune că avansul de 16% la nivelul pro­fi­tului Petrom din prima jumă­tate a acestui an a fost determinat în special de apre­cierea cu 14% a dolarului faţă de leu, care a com­pensat atât redu­ce­rea cu 1% a producţiei com­paniei, cât şi creşterea de 8% în termeni anuali a costurilor operaţionale.