Mexicanul Carlos Slim, cel mai bogat om din lume, negociază achiziţia a doi operatori telecom din Polonia

Autor: Vlad Popescu 29.08.2012

Miliardarul mexican Carlos Slim şi-ar pu­tea extinde prezenţa pe pieţele europene prin preluarea unei participaţii la operatorul po­lonez de reţele de fibră optică Hawe, care se pre­găteşte să-şi majoreze capitalul printr-o emi­siune de acţiuni de 350 milioane de zloţi (107 mil. dolari).

Hawe va folosi fondurile pen­tru a cum­păra o altă compa­nie din Polonia, TK Telekom, di­vi­zia de telecomunicaţii a com­pa­ni­ei feroviare de stat PKP.

Omul de afaceri Marek Fa­len­ta, care de­ţi­ne 45% din acţiunile Hawe, a declarat pentru Bloom­berg că ope­ra­torul a identificat câţiva in­ves­titori inte­resaţi de acţiunile scoase pe pia­ţă, fără a oferi alte detalii.

Ziarul Puls Biznesu scrie că gigantul Ame­rica Movil, controlat de Carlos Slim, se numără printre aceştia, fără a preciza sursa informaţiei.

"Prefer să vând acţiuni către o companie mare din sectorul telecomunicaţiilor. Nu pot confirma dacă se numără sau nu compania lui Carlos Slim printre potenţialii investitori", a afirmat Falenta.

Contactaţi de Bloomberg, reprezentanţii America Movil au refuzat să comenteze informaţiile. America Movil este cel mai mare operator de telecomunicaţii din America Latină şi re­pre­zintă o mare parte din averea lui Carlos Slim, evaluată la 72,2 mld. $, care îl face cel mai bogat om din lume.

Slim (72 de ani) insistă pen­tru extinderea Ame­ri­ca Movil în Europa pen­tru di­ver­sifi­ca­rea sur­selor de venit şi pen­tru a câşti­ga de pe urma va­lorii de pia­ţă re­la­tiv scă­zu­te a compa­ni­ilor de pe con­ti­nent, în con­textul cri­zei da­to­riilor de stat din zona euro.

În luna iunie Ame­rica Mo­vil a cumpărat 21% din acţiunile Te­le­kom Austria, iar mai târ­ziu 28% din operatorul olandez KPN. Grupul este interesat şi de pre­luarea P4, al patrulea mare operator de tele­fo­nie mobilă din Polonia, potrivit Puls Biznesu.

Achiziţia făcută de miliardarul mexican în Telekom Austria pa­re a fi considerată bine-venită de Viena, scrie FT, citând reprezentanţi ai OeIAG - com­pa­nia hol­ding care gestionează par­tici­pa­ţi­ile statului aus­tri­ac la diferite firme, printre care şi Tele­kom Austria.

"Este un investitor excelent din punct de ve­dere financiar şi strategic cu interese strate­gi­ce pe termen lung în mod special în Orientul Mijlociu şi Europa de Est", a declarat Markus Be­yer, preşedintele OeIAG. "Această inves­ti­ţie face parte dintr-o strategie care vizează dez­vol­tarea pe termen lung şi care ne ajută în dez­vol­tarea pe pieţele din Europa Centrală şi de Est", a adăugat el.