Diaconu, Delta ACM: Afacerile vor creşte uşor în 2012 datorită contractului pentru autostrada din Irak, dar profitul scade

Autor: Andreea Neferu 28.08.2012

Florea Diaconu, omul de afaceri care controlează constructorul bucureştean Delta ACM 93, estimează că cifra de afaceri a companiei va creşte uşor anul acesta, mai ales datorită unui contract câştigat în Irak pentru construcţia unei autostrăzi.

Pe de altă parte însă, profitul va fi afectat în sens negativ de întârzierea cu care se primesc banii de la beneficiarii contractelor din ţară. "Anul acesta ne aşteptăm ca cifra de afaceri să fie puţin mai mare, până în 10%, dar profitul va fi mai mic, în special din cauza neîncasării banilor pentru contractele aflate în derulare", a afirmat Diaconu.

Delta ACM a avut anul trecut o cifră de afaceri de peste 96 de milioane de euro, iar profitul net s-a ridicat la 11,8 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Compania, care în ţară are o serie de proiecte pe infrastructură rutieră, a câştigat anul trecut şi un proiect de construcţie a unei autostrăzi în Irak, valoarea contractului ridicându-se la 66,7 milioane de dolari (47,8 milioane de euro).

"În 2012 contăm pe banii pe care îi obţinem din autostrada din Irak, circa 20% din cifra de afaceri va fi generată de acest contract. Nu am avut probleme din punct de vedere al încasărilor acolo. Mai avem de lucrat la această autostradă un an şi jumătate", a mai spus Florea Diaconu.

Creanţe de 40 de milioane de euro

Compania are în prezent de încasat în ţară creanţe de circa 40 de milioane de euro pentru contractele pe care le are în derulare, iar în unele cazuri nu există finanţare pentru continuarea lucrărilor.

"Spre exemplu, la centura de sud a Bucureştiului, contract ce a fost atribuit în perioada ministrului Ludovic Orban (ministrul transporturilor din perioada 2007-2008 - n. red.), am început să lucrăm anul acesta, după ce s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, dar momentan centura nu are finanţare, aşa că suntem nevoiţi să oprim lucrările", a mai spus Diaconu.

Printre cele mai importante contracte pe care Delta ACM le-a câştigat în ultima perioadă se numără şi modernizarea unei porţiuni de 8,7 kilometri din centura rutieră a municipiului Bucureşti pentru suma de 106,6 mil. lei (circa 24,8 mil. euro), unde compania lucrează alături de firmele Azvirt LLC şi Maxidesign.

De asemenea, Administraţia Străzilor Bucureşti a încheiat la finalul anului trecut un acord-cadru în valoare de 24,8 mil. euro cu o asociere condusă de constructorul Delta ACM 93 pentru furnizarea şi montarea de mobilier urban (coşuri de gunoi, lăzi de stocare, bănci, elemente decorative, grătare, jardiniere sau stâlpi de iluminat) în Capitală.

Delta ACM lucrează în prezent, alături de firmele Astaldi, FCC Construccion şi AB Construct, la magistrala 5 de metrou Râul Doamnei-Eroilor, contract cu o valoare de 215 milioane de euro fără TVA.

Se uită către ţările arabe

Omul de afaceri Florea Diaconu spune că ia în considerare şi participarea la licitaţii în alte ţări, în special arabe, după ce anul trecut a reuşit să-şi adjudece un contract de construcţie a unei autostrăzi în Irak, cu o valoare de circa 66,7 milioane de dolari (47,8 milioane de euro).

"Momentan ne gândim să mergem şi în alte ţări. Avem pe listă Libia, Algeria şi Qatar. Probabil în primele două ţări vom merge la licitaţii încă de anul acesta, iar în Qatar de la anul. În general, o să participăm la licitaţii pe infrastructură, dar în Libia intenţionăm să participăm şi la licitaţii pentru construcţii de spitale sau locuinţe, există o paletă mai largă", a explicat Diaconu.

Compania continuă să îşi încerce norocul şi în România pentru construcţia unor autostrăzi. Astfel, Delta ACM a depus recent oferte pentru construcţia a două loturi din autostrada Lugoj-Deva, de 22,1, respectiv 21,1 kilometri.

Compania controlată de Diaconu con­curează în aceste licitaţii în consorţiu cu firmele austriece Porr Bau şi Teerag Asdag şi cu firma românească Consitrans (controlată de familia Hanganu).

Totodată, Delta ACM a depus o ofertă alături de spaniolii de la Azvi pentru con­struc­ţia a 8,7 kilometri din autostrada Transil­vania, pe ruta Gilău-Nădăşelu.

Rezultatele acestor licitaţii ar urma să fie anunţate, cel mai probabil, în următoarea lună. Cele trei contracte au o valoare cumulată de peste 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).

La mijlocul lunii februarie Delta ACM 93, alături de alte zece companii de construcţii, printre care Euro Construct Trading 98 (controlată de Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), Straco Grup (Alexandru şi Traian Horpos) şi Strabag (Austria), au fost luate în vizor de Consiliul Concurenţei privind o posibilă înţelegere de a participa cu oferte trucate la licitaţiile de întreţinere şi administrare a străzilor din Capitală.

La acea vreme Florea Diaconu declara pentru ZF că investigaţia nu are în spate motive reale şi că va merge în instanţă dacă Delta ACM va fi acuzată pe nedrept.

Consiliul Concurenţei nu a mai oferit de la acea dată informaţii cu privire la investigaţia privind aceste firme de con­strucţii.