Compania farma Sandoz numeşte un manager german la conducerea diviziei locale

Autor: Ioana David 27.08.2012

Compania farma Sandoz l-a numit la conducerea divi­ziei locale pe Steffen Wagner în poziţia de contry head, nu­mire ce va intra în vigoare de la 1 septembrie. Anterior la conducerea companiei s-a aflat românul Adrian Samson, care a ocupat această funcţie timp de aproximativ un an şi jumătate şi care acum nu mai lucrează în cadrul Sandoz.

Steffen Wagner este de naţionalitate germană şi are experienţă în operaţiuni comerciale, activând în industria consultanţei şi în industria farmaceutică, potrivit infor­maţiilor oferite de companie.

"S-a alăturat companiei Sandoz în anul 2009 în calitate de director de planificare strategică globală, cea mai recentă funcţie deţinută fiind aceea de director al opera­ţiunilor comer­ciale pentru di­vizia biosimilare şi injectabile oncologice din Europa Centrală şi de Est", au spus repre­zentanţii Sandoz.

Înainte de a se alătura Sandoz, Steffen Wagner a lucrat pentru companii de consultanţă precum McKinsey & Company şi Bain & Company's Phar­maceutical Industry Practice. A absolvit Facultatea de medicină din cadrul Universităţii din Munchen, iar apoi şi-a completat studiile de medicină şi adminis­trarea afacerilor în ţări precum Germania, SUA, Australia şi Africa de Sud.

Sandoz este divizia de medicamente generice (ce se pot produce în momentul în care expiră patentul unui produs original şi care sunt mai ieftine) a gigantului elveţian Novartis. În 2011 Sandoz a avut afaceri globale de 9,5 mld. dolari.

În România, structura şi portofoliul actual ale Sandoz au rezultat pe parcursul mai multor ani în urma unor fuziuni şi achiziţii care au vizat atât capacităţile din România, cât şi grupul la nivel internaţional.

Astfel, în Bucureşti Sandoz activează prin intermediul Sandoz Pharma Services S.R.L., în timp ce la Târgu-Mureş deţine capacităţi de producţie.

Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, la nivel de producţie Sandoz a avut afaceri de 272,69 milioane de lei (64,34 milioane de euro) şi pierderi de 15,66 milioane de lei (3,7 milioane de euro) în 2011. În cadrul companiei lucrau anul trecut 205 oameni.

Conform unor date ale Institutului Naţional de Statistică aferente primelor opt luni ale anului trecut, Sandoz s-a aflat pe locul doi în topul celor mai mari exportatori locali de me­dica­mente, după Europharm. Nu există informaţii publice legate de valoarea exporturilor com­paniei.

Totodată, compania s-a aflat pe locul cinci în topul celor mai mari producători locali în 2011, potrivit unei analize recente a ZF pe baza datelor existente pe site-ul Ministerului de Finanţe.

La conducerea Sandoz în Ro­mânia înaintea lui Adrian Samson a mai fost Iztok Sever, iar anterior Tomo Cuk.

Sandoz activează pe o piaţă a medicamentelor de 2,6 mld. euro, care a crescut cu 13,6% în pe­rioa­da iulie 2011 - iunie 2012, po­tri­vit datelor companiei de analiză şi studii de piaţă Cegedim România.