Acţiunea zilei: Rompetrol Well Services şi-a depăşit afacerile antecriză

Autor: Adrian Cojocar 27.08.2012

Rompetrol Well Services (PTR), divizia de servicii a grupului Rompetrol, este una dintre companiile de talie medie de la bursă care în ultimii ani a raportat afaceri şi profituri în creştere, fiind de asemenea un distribuitor constant de dividende.

În primul semestru din acest an compania a raportat afaceri record, de 47,4 mil. lei (10,8 mil. euro), depăşind vânzările din perioada similară a anului 2008, an de vârf pentru companie din punct de vedere al rezultatelor obţinute.

Comparativ cu un an în urmă afacerile Rompetrol Well Services (Petros) au urcat cu 17,3%, pe fondul unui context pozitiv la nivelul pieţei petroliere caracterizat printr-un preţ în creştere la ţiţei.

Creşterea vânzărilor a determinat şi o majorare a profitului din activitatea de bază a companiei cu 10%, la 6,8 mil. lei. Per total însă, profitul net a scăzut uşor la 6,5 mil. lei, influenţat de diferenţele de curs nefavorabile.

În ultimii ani Rompetrol Well Services s-a bucurat de rate de profitabilitate ridicată, situate între 15% şi 20%, ca urmare a poziţionării pe care o are şi a cotelor de piaţă situate între 15% şi 45% pentru diferitele tipuri de servicii speciale pe care le prestează.

În ultimii ani marjele de profitabilitate s-au redus uşor din cauza condiţiilor mai grele de pe piaţă şi a concurenţei, în condiţiile în care unul dintre obiectivele declarate ale conducerii societăţii este de menţinere a cotei de piaţă.

Deşi face parte din grupul Rompetrol, cel mai mare client al societăţii anul trecut a fost de departe OMV Petrom, care a contribuit cu două treimi din afacerile companiei, alţi clienţi importanţi fiind Romgaz Mediaş (7%), respectiv schelele de foraj şi alţi operatori din sectorul petrolier. Compania este dependentă de investiţiile în explorare pe care aceste mari companii de petrol şi gaze din România le demarează.

Pe piaţa externă Rompetrol Well Services este prezentă cu precădere în Kazahstan, Bulgaria şi Ungaria, însă ponderea exporturilor este destul de redusă, de circa 7% la nivelul anului 2011.

Compania face parte dintr-un sector ciclic, foarte sensibil la condiţiile economice şi la preţul ţiţeiului de pe piaţa internaţională. În general, un preţ mai mare la ţiţei determină companiile petroliere să apeleze mai mult la serviciile speciale ale Rompetrol Well Services.

În ultimele luni preţul petrolului s-a aflat pe o tendinţă ascendentă şi a atins un nivel maxim al ultimilor trei luni, fapt ce s-ar putea reflecta în continuare pozitiv la nivelul activităţii companiei.

Din anul 2008 compania a distribuit o mare parte din profit pentru dividendele acţionarilor, anul trecut mai mult de jumătate din profit având această destinaţie, iar valoarea acestora a depăşit 8 mil. lei.

Titlurile Petros sunt printre cele mai subevaluate titluri de pe bursă din punct de vedere al multiplilor de profit (PER - n. red.), respectiv de 5 cu profitul obţinut de companie în ultimul an.

Acţiunile Petros se tranzacţionează cu discount şi faţă de valoarea activelor nete din contabilitate, respectiv un indicator P/B (preţ raportat la valoare contabilă - n. red.) de 0,6% şi un multiplu al vânzărilor de asemenea subunitar, de 0,8. Totuşi în ultimii ani compania a fost în mod constant subevaluată din punct de vedere al acestor indicatori.

Acţiunile Rompetrol Well Services sunt destul de puţin lichide, deşi are un free-float (acţiuni libere la tranzacţionare - n. red.) destul de ridicat, de 28,3%, tranzacţiile realizându-se în special prin schimburi de pachete de dimensiune mai mare între fondurile prezente în cadrul acţionariatului companiei.

Recent, fondul de investiţii KJK Fund II, înregistrat în Luxemburg şi administrat de compania finlandeză KJK Capital, a cumpărat de pe bursă 5,75% din acţiunile companiei de servicii Rompetrol Well Services.

Fondul s-a declarat ca fiind un in vestitor pe termen lung şi spune despre companie că este bine administrată şi are perspective interesante pentru viitor. Finlandezii au intrat în companie după ce olandezii de la MEI şi-au lichidat participaţia la Petros.