Ultima strigare pentru minoritari: Ameropa plăteşte 40 mil. lei pentru restul de 3,5% din acţiunile Azomureş

Autori: Roxana Pricop , Stefan Musgociu 26.08.2012

Traderul elveţian de îngrăşminte chimice şi cereale Ameropa Holding propune înaintea delistării combinatului chimic Azomureş (AZO) să cumpere la un preţ de 2,22 lei/acţiune restul de 3,5% din capitalul combinatului aflat în proprietatea investitorilor de pe bursă, suma totală ridicându-se la 40,8 milioane lei.

Ameropa deţine indirect 95,6% din capitalul Azomureş, după ce a cumpărat circa 20% din acţiuni în urma unei oferte de preluare derulate în mai-iunie. Restul de 3,5% din acţiuni este deţinut de acţionari minoritari care au cumpărat acţiunile de pe bursă şi care nu au dorit să vândă în oferta de preluare. Legea spune că dacă un acţionar ajunge să deţină peste 95% din capitalul unei companii în urma unei oferte de preluare, atunci le poate cere acţionarilor minoritari să-i vândă acţiunile la un preţ echitabil şi să delisteze compania în termen de trei luni de la închiderea ofertei.

Preţul oferit de Ameropa acţionarilor minoritari este de 2,22 lei/titlu, similar cu cel oferit în oferta de preluare însă peste cel de pe bursă de 2,13 lei/titlu.

Preţul de 2,22 lei/titlu a fost stabilit de un evaluator independent şi este apropiat de valoarea capitalurilor proprii ale companiei, întrucât nu există un reper oficial privind preţul plătit de Ameropa pentru a prelua controlul pachetului majoritar de 76% din acţiunile Azomureş de la investitorii turci. Elveţienii nu au cumpărat acţiunile de pe bursă, ci au preluat două societăţi care deţineau respectivele acţiuni.

Majoritatea investitorilor au considerat preţul bun şi au vândut în iunie, având în vedere că preţul acţiunilor Azomureş pe bursă nu a depăşit niciodată pragul de 2 lei, din 1996 până în mai 2012 când a fost anunţată oferta. Majoritatea investitorilor au obţinut profituri substanţiale în urma ofertei de la Azomureş. De exemplu, în urmă cu un an acţiunile AZO se tranzacţionau la 0,77 lei, astfel că cine a cumpărat atunci şi a vândut în ofertă şi-a triplat banii. Cei care au cumpărat la începutul lui 2011, când acţiunile erau cotate la 0,5 lei, şi-au înmulţit de patru ori banii, iar cine a cumpărat la începutul lui 2009, la 0,2 lei, a câştigat de 10 ori suma investită.

La preţul de 2,22 lei/titlu, valoarea Azomureş este de 1,167 miliarde de lei, sub capitalizarea bursieră de 1,120 miliarde de lei din ultima zi de tranzacţionare pe bursă, 21 august. Acţiunile combinatului au fost suspendate de la tranzacţionare începând cu 21 august pentru că Ameropa Holding a început demersurile de delistare.

Acţionarii minoritari trebuie să anunţe până pe 10 septembrie intermediarul operaţiunii, BCR, cu privire la modalitatea de plată a acţiunilor. În termen de maximum cinci zile lucrătoare BCR va face plăţile. "Acţionarii minoritari care nu au comunicat intermediarului metoda aleasă pentru plata contravalorii acţiunilor lor vor încasa contravaloarea acţiunilor pe care le deţin prin mandat poştal cu confirmare de primire, transmis la adresa lor, aşa cum aceas­ta este înregistrată în structura consolidată a acţionariatului Azomureş, emisă de Depozitarul Central", potrivit anunţului de retragere.

Dacă sumele vor fi returnate, BCR le va depune într-un cont special deschis pentru acţionarii minoritari care nu au încasat contravaloarea acţiunilor deţinute.

Ameropa Holding a primit pe 21 august aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru începerea delistării Azomureş, iar acţiunile combinatului au fost suspendate de la tranzacţionare. Compania elveţiană Ameropa Holding a cumpărat în martie 75,87% din titlurile Azomureş de la investitorii turci care controlau combinatul, iar apoi a derulat o ofertă de preluare prin care şi-a majorat participaţia la 96,49%.

Ameropa a atins astfel nivelul de la care poate solicita celorlalţi acţionari ai Azomureş să îi vândă acţiunile înainte de delistare.

Ameropa Holding a plătit în iunie 240,8 milioane lei (aproape 54 milioane euro) pentru plachetul de 20,62% din acţiunile Azomureş cumpărat în ofertă.

Producătorul de îngrăşăminte chimice a înregistrat în primul semestru o cifră de afaceri în creştere cu 14%, la 995,1 milioane lei (226,6 milioane euro), şi un profit în urcare uşoară, cu 1,5%, la 165,6 milioane lei (37,7 milioane euro).

Ameropa mai deţine în România Ameropa Grains Constanţa (CCRL), fosta Comcereal Constanţa, şi operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM).