Un nou an pierdut pentru investitorii imobiliari: În primele opt luni din an au fost începute investiţii de doar 230 mil. euro: un proiect de birouri şi trei centre comerciale

Autor: Cristi Moga 26.08.2012

Anul 2012 se anunţă un nou an pierdut pentru investiţiile în malluri, birouri sau ansam­bluri rezidenţiale, în con­diţiile în care în primele opt luni ale anului au fost începute doar patru proiecte semnificative, reprezentând in­vestiţii de circa 230 mil. euro, reiese dintr-o analiză a ZF.

În perioada de boom a imobiliarelor, într-un an precum 2007 erau începute investiţii de circa 2 miliarde de euro, dar acele vremuri sunt apuse de mult, ţinând cont că şi anul trecut valoarea proiectelor începute s-a ridicat la doar 300-350 mil. euro.

Planurile pentru 2012 erau însă mai optimiste, dacă ţinem cont că la începutul anului erau în discuţie pentru începerea construcţiei şase malluri doar în Bucureşti, dar a început doar unul, pe segmentul rezidenţial puţini se aşteptau la un al patrulea an de scădere, iar în materie de birouri era de asemenea aşteptată o revenire a dezvoltatorilor, care să iasă în întâm­pinarea cererii de spaţii a companiilor din perioada 2013-2014.

În materie de proiecte semnificative, în primele opt luni ale anului au fost începute patru investiţii, şi anume trei centre co­merciale - Promenada Mall şi Auchan City Giuleşti în Capitală, respectiv AFI Palace în Ploieşti - şi un singur proiect de birouri de mari dimensiuni - Pipera Business Park din nordul Capitalei.

Dintre aceste proiecte, cele mai mari investiţii sunt atrase de către dezvoltările din zona Barbu Văcărescu-Floreasca, respectiv mallul Promenada ce implică o investiţie de circa 100 mil. euro şi parcul de afaceri Pipera Business Park, al cărui cost este estimat la 70 mil. euro.

Mallul început de AFI Europe în acest an la Ploieşti presupune o investiţie de 40 mil. euro, în timp ce proiectul celor de la Auchan de pe platforma Grantmetal din Crângaşi are un cost de 20 mil. euro.

Cum au intrat la apă mallurile

La începutul anului doar în Bucureşti era luată în calcul începerea lucrărilor pentru şase malluri, dar cinci dintre acestea au rămas deocamdată "la cutie".

Irlandezii de la Caelum au intrat în al şaselea an de când planifică şi proiectează mallul ParkLake Plaza din Titan, dar după gardul albastru ce delimitează terenul din zona parcului IOR este în continuare linişte.

În aceeaşi zonă a Bucureştiului, lângă stadionul Arena Naţională, lucrările la proiectul Mega Mall ar trebui începute în toamna acestui an, dar din primăvară austriecii de la Real 4 You, investitorii în acest proiect, nu au mai făcut niciun anunţ.

Proiectul Victoria City din zona Bucureştii Noi a intrat din nou în "sala de operaţie", după ce sud-africanii de la NEPI au renunţat la parteneriatul cu Michael Topolinski din cauza unui credit prea mare accesat pentru achiziţia terenului, în timp ce pe fostele platforme industriale Helitube (Colentina Mall) şi Laromet (AFI Palace B.NOI) de asemenea nu a intrat picior de constructor în acest an.

În aceste condiţii, singurii care au construit la un mall nou în Bucureşti anul acesta sunt austriecii de la Raiffeisen Evolution, care speră să termine până în toamna anului viitor proiectul din zona Floreasca, unde şi-au atras chiriaşi precum Billa, Zara, C&A sau H&M. Şi în anumite oraşe din provincie, precum Craiova, Galaţi, Braşov sau Timişoara, sunt aşteptate noi centre comerciale, dar dezvoltatorii care au terenuri în aceste localităţi fie nu au terminat procesul de autorizare, fie au dificultăţi în obţinerea finanţărilor necesare, astfel că în prezent nu se lucrează la niciun proiect comercial nou în aceste oraşe.

Nici la birouri nu e mai bine

În materie de birouri, pe lângă clădirile dezvoltate de Portland Trust în proiectul Pipera Business Park, în acest an ar fi trebuit să înceapă şi lucrările la Ana Tower, proiectul anunţat de către israelienii de la GTC şi omul de afaceri George Copos, lângă Crowne Plaza, în timp ce la începutul anului şi israelienii de la Plaza Centers au anunţat planuri pentru construirea unei clădiri de birouri pe platforma Dâmboviţa Center, un alt proiect care deocamdată nu a început.

Poate principalul motiv pentru care aceste proiecte nu au fost începute în acest an este legat de faptul că gradul de neocu­pare al clădirilor existente în Bucureşti este încă la un nivel ridicat, de 13-14%, ceea ce înseamnă că în Capitală sunt în prezent disponibile spaţii de 250.000-300.000 de metri pătraţi.

"Cererea de locuinţe, la minim istoric"

În materie de locuinţe, pe site-urile de anunţuri, dar şi pe portalurile băncilor sau ale firmelor de insolvenţă se găsesc mii de locuinţe care îşi caută cumpărători, astfel că nici în acest domeniu nu au fost începute investiţii semnificative în acest an.

"Într-o perioadă de criză, imobiliarul îşi revine cam ultimul. Întâi încep vânzările de produse electrocasnice, lucruri mai ieftine, abia mai târziu se gândesc oamenii la achiziţia unei locuinţe. Anul acesta am trecut însă printr-o perioadă de incertitudine asemănătoare şocului din 2010, când a fost majorată TVA şi au fost scăzute salariile, astfel că în prezent apetitul oamenilor pentru achiziţii este aproape de minimul istoric", afirmă Valentin Ilie, CEO al firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker.

Datele de la Statistică arată o scădere de 11% a numărului de locuinţe livrate în primul trimestru al acestui an, la circa 6.900 de unităţi, în timp ce primăriile au eliberat în primul semestru 18.200 de autorizaţii pentru construirea unor clădiri rezidenţiale, în scădere cu 3,8% faţă de perioada similară a anului precedent.

În aceste condiţii, în prima parte a acestui an ar fi mai degrabă de semnalat insolvenţa unor ansambluri rezidenţiale precum Alia Apartments, Citadella Titan şi Laguna Residence din Bucureşti sau Bellevue din Braşov, decât începerea unor noi investiţii în locuinţe.

Cerere pentru clădiri mai bune, mai eficiente, amplasate aproape de centru sau cu acces la metrou şi având un preţ corect, există în România chiar şi în prezent, dar puţini sunt investitorii şi băncile care au curajul să meargă împotriva curentului care nu recomandă la ora actuală piaţa locală pentru investiţii.