Examenul pentru permisul de conducere a motocicletei va include, din 2013, şi traseu - proiect

Ziarul Financiar 21.08.2012

"Modificările propuse creează cadrul normativ pentru operaţionalizarea prevederilor Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere referitoare la verificarea comportamentului în trafic a candidaţilor la obţinerea permisului de conducere din categoria A şi A1, începând cu data de 19 ianuarie 2013", se arată în nota de fundamentare a proiectului Hotărârii Guvernului pentru modificarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1391/2006.

Potrivit proiectului, examenul pentru obţinerea permisului de conducere va consta în: a) proba teoretică, de cunoaştere a reglementării circulaţiei rutiere, a noţiunilor elementare de mecanică şi a noţiunilor de prim ajutor. Exa minarea la proba teoretică se poate face, în condiţiile legii, în limba minorităţii naţionale sau într-o limbă de circulaţie internaţională, potrivit solicitării celui examinat;
b) proba practică de conducere în poligon, pentru vehiculele din categoria A şi subcategoria A1; c) proba practică de conducere a autovehiculului în traseu, corespunzătoare categoriei de permis solicitat.

Pentru categoria A (motociclete) şi subcategoria A1 (motocicletă uşoară cu o capacitate care nu depăşeşte 125 cm3 şi o putere de cel mult 11 kW), examenul nu include, în prezent, şi proba de traseu.

Proiectul de HG se află în dezbatere publică timp de 20 de zile.