Garanti Bank acordă credite agricultorilor beneficiari ai plăţilor pe suprafaţă

Autor: Liviu Iancu 21.08.2012

Garanti Bank a anunţat marţi că va finanţa până la 90% din valoarea sumelor cuvenite beneficiarilor eligibili în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS), după ce a semnat o convenţie cu mai multe instituţii ale statului.

Garanti Bank a încheiat cu APIA, Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR) şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) convenţiile privind finanţarea capitalului de lucru pentru desfăşurarea activităţilor curente de către beneficiarii schemei de plată unică pe suprafaţă (SAPS) - campania 2012.

Schema de plată unică pe suprafaţă constă în acordarea unei sume uniforme pe hectar, o singură dată pe an, indiferent de stadiul producţiei, respectiv 100 euro pe hectar, plătibili în lei.

Creditele vor fi acordate în lei şi urmează a fi rambursate în momentul încasării subvenţiilor SAPS virate de către APIA în conturile beneficiarilor, deschise la Garanti Bank. În acelaşi timp, FGCR sau FNGCIMM pot garanta până la 80% din valoarea creditului acordat.

În 2011, Garanti Bank a înregistrat o creştere a activelor până la 1,45 miliarde de euro. Totalul creditelor s-a majorat cu aproximativ 19%, până la 936 milioane de euro. Depozitele s-au situat la valoarea de 467 milioane de euro, în timp ce numărul total al cardurilor de debit şi de credit a crescut cu 16% faţă de 2010, până la 230.000.

Garanti Bank are o reţea naţională de 78 de agenţii şi 225 ATM-uri, în timp ce numărul de POS-uri a depăşit 7.400.