Spitale şi clinici de 150 mil. € ar trebui să fie gata. Cine sunt cei care au anunţat proiecte

Autor: Ioana David 20.08.2012

Investitori noi sau cu tradiţie în piaţa serviciilor medicale private au anunţat proiecte de peste 150 mil. euro în clinici şi spitale, potrivit datelor centralizate de ZF, câteva urmând să fie gata anul acesta, în timp ce pentru altele termenul poate trece de 2013. Până acum, două investiţii majore au fost gata în 2012, unul în Bucureşti, spitalul Medicover, celălalt în Braşov, Centrul de Diagnostic şi Tratament Oncologic. Cu toate acestea, ritmul deschiderilor nu este cel din 2011, când 8 spitale private au fost inaugurate, un record pentru industrie. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că 97 de spitale private existau la finalul anului 2011 în România, dintr-un total de 464. În acelaşi timp, numărul policlinicilor a fost de 262, majoritatea fiind private.

O analiză a ZF releva faptul că 22 de unităţi sunt de di­men­siuni mari şi medii, printre pri­mele spitale numă­rân­du-se spitalul Polisano de la Sibiu, inaugurat de medicul Ilie Vonica în 2004, spitalul Euroclinic din Capitală, inau­gu­rat în 2005, Life Memorial Hospital (al Med­Li­fe) în 2007, pentru ca un an mai târ­ziu la Oradea să se deschidă spitalul Peli­can.

Dintre investiţiile anunţate primele care vor fi gata sunt clinica Amethyst de onco­logie, ce se întinde pe o suprafaţă de 10.000 mp în Otopeni. P

rintre investitori se află Ludovic Robert, unul dintre fondatorii grupului A&D Pharma, care însă deţine un pachet minoritar, potrivit informaţiilor ZF. De tăierea panglicii se pregăteşte şi Regina Maria, ce va avea un spital de ostetrică-ginecologie şi pediatrie în Băneasa.

Declaraţii precaute

"În momentul de faţă nu mai avem în plan nicio investiţie majoră, în afară de Spi­ta­lul Băneasa (…) şi extinderea Policli­nicii din Constanţa. Ne consolidăm investiţiile de peste 35 mil. euro realizate în 2011 şi 2012 (…)", a spus Fady Chreih, direc­torul executiv al Regina Maria.

Compania s-a extins puternic anul trecut, printre proiecte numărându-se des­chiderea unei clinici în mallul Sun Plaza din Capitală şi alte unităţi în zo­nele Floreasca şi Lujerului, iar în 2012 a trecut la consolidare.

Despre consolidare vorbeşte şi Doris Andronescu, directorul general şi acţionarul unic al Sanador, după ce în 2011 a deschis un spital cu o capacitate de 290 de paturi şi care se întinde pe o suprafaţă de 18.000 mp, în urma unor investiţii totale de 40 mil. euro.

"Responsabilitatea deschiderii unui spital este foarte mare, atât pentru pa­cien­ţi, cât şi pentru personalul medical, şi de aceea decizia unui astfel de proiect, nu se ia cu uşurinţă", a spus Doris Andronescu. Ea a precizat că în pre­zent spitalul are 12 linii de gardă care funcţionează 24 de ore, iar până la sfâr­şitul anului unitatea va ajunge la 17 linii de gardă.

Alţii vor să facă achiziţii

MedLife, cel mai mare jucător din aceas­tă piaţă după cifra de afaceri, spu­ne că este în continuare interesată de achi­ziţii, după ce în trecut a preluat PDR Braşov, Genesys Arad şi Ma­terni­tatea Eva Braşov.

"Există în cadrul MedLife o echipă dedicată achiziţiilor şi integrării de sub­si­diare, dar aşteptăm ca evoluţiile ma­cro­economice să revină pe un făgaş po­zitiv", a spus Mihai Marcu, preşe­din­tele MedLife. El adaugă faptul că firma moni­torizează "per­ma­nent" piaţă pentru oportunităţi.

Compania va deschide hi­per­cli­nici în oraşele cu peste 300.000 de lo­cuitori în care nu este prezentă, însă "investiţia majoră" pe care o va face este spitalul din Floreasca, "cu o sec­ţie de urgenţă şi 14 linii de gardă permanente", pe care inten­ţio­nea­ză să o de­mareze în prima jumătate a anului viitor.

Anul 2011 a fost an de ex­tindere agresivă şi pentru MedLife, care a inaugurat un spital de orto­pedie cu o capa­ci­ta­te totală de 45 de paturi şi în care a in­vestit 8,5 mil. euro, printre in­ves­tiţii numă­rân­du-se un spital de pe­dia­trie de 13,5 mil. euro în Capitală, o cli­nică de dermatologie estetică tot în Ca­pi­tală, în timp ce la Braşov a investit peste 10 mil. euro în deschiderea unui spital privat cu 60 de paturi şi în achi­ziţia clinicii Eva.

Pentru firme de talie mai mică, aşa cum este cazul Hiperdia din Braşov, dezvoltarea din perioada următoare se va face în funcţie de modul în care se va implementa noua lege a sănătăţii.

"Hiperdia va continua să urmă­reas­că oportunităţile de investiţii în special în domeniul nostru de activitate, res­pec­tiv imagistica medicală şi laborator, structura şi rit­mul implementării modificărilor ca­dru­lui de reglementare înfluenţând rit­mul de dezvoltare din perioada urmă­toare", a spus Octavian Lebovici, direc­to­rul general al Hiperdia SA. Pe de altă parte Medicover spune că îşi analizează în permanenţă reţeaua şi are în vedere mutarea unor unităţi. Me­dicover este un grup de origine suedeză fon­dat de omul de afaceri Jonas af Jochnick în con­di­ţiile în care există pu­ţini investitori străini care au investit pe piaţa locală. Prin­tre aceştia sunt şi in­ves­ti­torii turci care deţin spitalul Europe Eye din Capitală.