După analiza ZF la 100 de zile de guvernare Ponta, premierul se autoevaluează: „Este prematur să fac un raport, dar am oprit contracte care au adus pagube de miliarde de euro“

Autor: Adelina Mihai 20.08.2012

Insolvenţa Hidroelectrica şi creşterea încasărilor din evaziunea fiscală în trimestrul II al anului repre­zin­tă prin­cipalele reuşite ale guvernului Ponta pe zona eco­no­mi­­că la 100 de zile de la preluarea mandatului, potrivit unei postări a premierului Victor Ponta pe blogul personal.

Autoevaluarea vine după ce ZF a făcut la finele săp­­­tămânii trecute o analiză, pe zile, a activităţii pre­mie­­rului în cele 100 de zile de guvernare, datele ară­tând, printre altele, că s-au făcut 500 de schimbări de şefi de agenţii şi oameni în ministere. În acelaşi timp, premierul a vizitat o singură companie mare.

"Este prematur să fac un raport, îl voi face înainte de alegerile din noiembrie, când voi cere şi votul oa­menilor pentru a continua. Dar aş face un mic raport pre­liminar numit «100 de zile de oprit marile jafuri pro­duse de guvernele PDL»- şi mă limitez la două exem­ple foarte cunoscute şi clare: oprirea furtului orga­nizat po­li­tic de la Hidroelectrica, prin care am oprit con­tractele cu băieţii deştepti care au produs, doar din 2010 când au fost prelungite de Videanu, pes­te un miliard de euro pagubă şi aş continua cu reţeaua de cri­mă organizată de la ANAF. Rezul­tatul: doar în tri­mestrul 2 al anului (după plecarea lui Blejnar) încasările la buget au crescut cu 1,2 miliarde de lei faţă de primul trimestru", scrie pe blog premierul Victor Ponta.

Analiza ZF a bilanţului de 100 de zile arată că, deşi mă­surile principale pe care şi le-a asumat iniţial guver­nul Ponta - majorarea salariilor bugetarilor şi resti­tu­i­rea contribuţiilor de sănătate pensionarilor au fost în­deplinite, economia a fost puternic afectată de lupta po­litică. Semnale în acest sens au tot venit în ultima vre­me: avertismentele Băncii Naţionale privind ieşirea ca­pi­talului străin de pe piaţă, deprecierea leului în ra­port cu euro, blocarea plăţilor făcute în proiectele finan­ţate din fonduri europene sau faptul că instituţiile finan­ciare internaţionale (BERD şi FMI) au ajustat prog­noza de creştere economică a României sub 1% anul acesta.

O serie de iniţiative ale guvernului Ponta - cum este plata TVA la încasarea facturii sau aprobarea schemei de ajutoare de stat de 100 de milioane de euro pentru marile firme de IT- au fost apreciate de mediul de afaceri. Însă oamenii de afaceri cer la unison, de două luni de zile, Guvernului să înceteze conflictele politice şi să încerce să atragă cât mai multe fonduri europene, acestea fiind singura soluţie de finanţare ieftină a României.

Autoevaluarea: Prejudicii de peste 2 mld. euro oprite

Bilanţul văzut de ZF: