Petrom ia 15% dintr-un proiect de gaze în valoare de 10 miliarde de dolari din Ucraina. Alături îi are pe giganţii Exxon şi Shell

Autor: Roxana Petrescu 15.08.2012

Petrom, cea mai mare companie locală, îşi întăreşte poziţia pe segmentul de explorare şi producţie, cel mai profitabil pentru o firmă petrolieră, prin câştigarea, alături de Exxon, Shell şi ucrainenii de la Nadra, a unei licitaţii organizate de Ucraina în vederea dezvoltării unui perimetru de gaze naturale din Marea Neagră.

Valoarea totală a proiectului ar putea depăşi 10 miliarde de dolari, parti­cipaţia controlată de Petrom în acest con­sorţiu format din patru firme fiind de 15%. Doar pentru a avea dreptul de a ex­plora acest perimetru, cele patru com­panii vor pune pe masa guvernului din Ucraina 300 de milioane de dolari şi vor lucra sub un acord de împărţire a producţiei, aşa cum o fac petroliştii din ţările arabe sau din Rusia. Mai mult, pentru prima fază de explorare, investiţiile se vor ridica la 400 de milioane de dolari.

Operatorul proiectului vor fi ame­ricanii de la Exxon, care au câştigat lici­ta­ţia în faţa ruşilor de la Lukoil, ţară de care Ucraina este puternic dependentă în ali­mentarea cu gaze naturale.

Pariuri uriaşe

Acesta este cel de-al doilea pariu major făcut de Petrom în Marea Neagră după ce compania a început din 2009 lucrările de explorare pe perimetrul ro­mânesc Neptun, tot alături de gigantul american Exxon.

"Structura consorţiului este urmă­toarea: 40% este controlat de Exxon, 35% de Shell, 15% de Petrom şi 10% de către compania ucraineană Nadra", au pre­cizat reprezentanţii Petrom, fără a furniza alte detalii cu privire la desfă­şurarea proiectului.

"Proiectul a fost estimat de către guvern la un cost de 10-12 miliarde de do­lari şi este parte din strategia fostei republici sovietice de a-şi reduce depen­denţa de importurile de gaze ruseşti, care s-au ridicat anul trecut la 40 de miliarde de metri cubi, reprezentând două treimi din consumul de gaze al ţării", scriu jurnaliştii de la Reuters. Potrivit acestora, perime­trul pe care cele patru companii vor lucra, Skifska, este predominant bogat în gaze naturale, rezervele estimate fiind de circa 200-250 de miliarde de metri cubi. În comparaţie, toate rezervele de gaze natu­rale ale României sunt de circa 130 de miliarde de metri cubi, potrivit Strategiei Energetice 2011-2035. Producţia anuală a perimetrului Skifska estimată de Eduard Stavitsky, ministrul mediului şi al resur­selor naturale, este de 5 miliarde de metri cubi de gaze, adică aproape cât produce Petrom într-un an din exploa­tarea tuturor zăcămintelor de gaze pe care le deţine în România.

Lucrările pe acest perimetru ar trebui să înceapă chiar din 2012.

Biletul de intrare a costat 300 mil. dolari

"Ca o condiţie pentru această licitaţie, câştigătorul trebuie să achite către guvernul ucrainean circa 300 de milioane de dolari după semnarea acordului de îm­păr­ţire a producţiei (production sharing agreemnt - n.red.) a cărui durată este de 50 de ani", mai scrie Reuters.

"Sumele plătite de companiile energe­tice la semnarea contractului (cele 300 de milioane de dolari - n.red.) repre­zintă o contribuţie importantă pentru bu­getul Ucrainei", a spus Dennis Sakva, un analist specializat în domeniul ener­getic din cadrul băncii de investiţii Dra­gon Capital, cu sediul în Kiev, citat de Fi­nancial Times.

În comparaţie, Pe­trom şi ExxonMobil nu au plătit către statul român vreo sumă pen­tru demararea lu­crărilor de explorare în perimetrul Neptun din Marea Neagră, aco­lo unde deja primele in­dicii arată o acumulare de gaze naturale de până la 84 de miliarde de metri cubi, adică echi­valentului consumului de gaze al Româ­niei pentru şase ani.

Ce merge la alţii, aici nu funcţionează

Mai mult, în România nu sunt active aceste acorduri de împărţire a producţiei, folosite însă pe scară largă în zonele foarte bo­gate în hidrocarburi, aşa cum sunt ţările arabe sau Rusia. În linii mari, prin aceste acorduri de împărţire a pro­duc­ţiei un stat îi acordă unei companii pe­tro­liere dreptul de a face lucrări de ex­plorare şi producţie pe anumite peri­metre. Mai departe, compania face investiţiile de dezvoltare până la etapa de producţie. Riscurile şi costurile sunt su­por­tate de com­panie. Odată făcută o des­co­perire, com­pania are dreptul de a-şi aco­peri cos­turile din producţia de hidro­car­buri, dar profitul care rezultă este îm­păr­ţit cu statul, cu proprietarul zăcământului.

Tot Financial Times scrie că cei patru câştigători s-au angajat să investească de două ori mai mult faţă de cele 200 de milioane de dolari stabilite iniţial de gu­ver­nul ucrainean pentru prima fază a ex­plorării perimetrului de 16.700 de kilo­me­tri pătraţi. În comparaţie, peri­metrul Nep­tun pe care Petrom face ex­plorările alături de ExxonMobil are o suprafaţă de 9.900 de kilometri pătraţi.