Un român a fost numit şef pe operaţiunile din Europa de Est şi de Sud-Est ale Holcim

Autor: Andreea Neferu 15.08.2012

Horia Adrian (43 de ani), care a ocupat de la finalul anului 2010 funcţia de CEO al subsidiarei ruseşti a Holcim, a fost numit area manager pentru operaţiunile din Europa de Est şi de Sud-Est ale grupului elveţian producător de ciment. Noua funcţie a românului vine după ce acesta şi-a construit o carieră de peste 10 ani în cadrul companiei elveţiene, timp în care a lucrat în România, dar a condus şi operaţiunile Holcim din Azerbaidjan şi ulterior din Rusia.

Adrian deţine un doctorat în inginerie mecanică obţinut în cadrul Universităţii Dunărea de Jos (Galaţi), dar şi un MBA de la Universitatea Ajou din Suwon (Coreea de Sud), potrivit informaţiilor care apar pe site-ul Holcim.

Grupul elveţian a anunţat ieri şi rezultatele obţinute în primul semestru, care arată că vânzările de ciment şi clincher în volum ale Holcim România au scăzut cu 1% în prima ju­mă­tate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2011. Pe de altă parte, preţurile acestor materiale de construcţii au crescut cu 1,2% în aceeaşi perioadă.

"Nu au existat schimbări sem­nificative în ceea ce pri­veşte situaţia de pe pie­ţele din Europa de Est şi de Sud-Est. (...) Hol­cim Ungaria şi Hol­cim România au re­uşit, totuşi, să se apro­pie de ni­ve­lurile (de vânzări în vo­lum - n. red.) înre­gis­trate în anul pre­ce­dent", potrivit rapor­tu­lui elveţienilor de la Holcim.

Pe de altă parte, vânzările în volum de agregate ale Holcim au înregistrat un avans de 19,8% în primele şase luni, în timp ce preţurile acestor produse au avansat cu 14,3%.

Holcim România a avut anul trecut afaceri de peste 222 de milioane de euro, în creştere cu aproximativ 13% faţă de 2010, iar estimările pentru întreg anul 2012 arată că în cel mai optimist scenariu, compania va atinge rezultatele de anul trecut.

Holcim România deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, o staţie de măcinare şi un terminal de ciment la Turda, 18 staţii de betoane, 5 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti. Compania are în prezent circa 1.100 de angajaţi.

Piaţa locală a cimentului este împărţită, în principal, de trei mari jucători: Holcim (Elveţia), Carpatcement (Germa­nia) şi Lafarge (Franţa). Producţia locală de ciment s-a ridicat anul trecut la circa 7,6 milioane de tone, în creştere cu circa 10% faţă de anul anterior, potrivit informaţiilor furnizate anterior de CIROM, patronatul din industria cimentului. Pe de altă parte, piaţa cimentului s-a ridicat anul trecut la circa 600-700 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor existente din piaţă.