Privatizările amânate au stricat calculele BVB

Autor: Roxana Pricop 12.08.2012

Bursa de Valori Bucureşti (BVB), principalul operator bursier de pe piaţa locală de capital, a încheiat primul semestru cu afaceri nete de 9,95 mil. lei, cu 9% mai mici decât în 2011. Profitul net a scăzut cu 39%, la 7,64 mil. lei.

Pentru a-şi îndeplini bugetul, bursa trebuie să aibă afaceri de 15 milioane de lei în semestrul al doilea, obiectiv greu de atins fără privatizările companiilor energetice.

Operatorul bursier şi-a bugetat pentru acest an afaceri de 25,24 milioane de lei şi un profit net de 11,11 milioane de lei bazându-se pe faptul că Guvernul se va ţine de cuvânt şi va privatiza prin oferte publice de acţiuni pe bursă câte 15% din acţiunile Transgaz şi din cele ale Transelectrica în prima jumătate a anului, pentru ca listările Romgaz, Hidroelectrica şi Tarom să aibă loc în cea de-a doua jumătate a anului.

După primele şase luni din an, doar oferta Transelectrica a avut loc, cea de la Transgaz a fost amânată pentru septembrie, Hidroelectrica este în insolvenţă, pentru oferta de vânzare a 20% din acţiunile Tarom nu a fost încă avansată o dată, oferta Romgaz programată pentru această toamnăa fost amânată pentru anul viitor, la fel şi oferta de la Nuclearelectrica.

Bursa spera că aceste oferte vor creşte valoarea tranzacţiilor cu acţiuni, principala sursă de venit, şi că vor compensa faptul că investitorii tranzacţionează de ani de zile aceleaşi acţiuni şi că din 2008 până în prezent nicio companie privată nu şi-a manifestat intenţia să se listeze la bursă.

În ce măsură Bursa va găsi soluţiile de atingere a indicatorilor bugetaţi va depinde şi de noul director general Victor Cionga, care se va instala în funcţia de conducere din toamnă, preluând cârma de la directorul interimar Alin Barbu. De rezultatele viitorului CEO depinde şi evoluţia acţiunilor BVB, care au atins în ultimele săptămâni minimele de la listare, din iunie 2010, capitalizarea companiei fiind în prezent de 178 mil. lei (39 mil. euro).

După primul semestru, în care valoarea tranzacţiilor a scăzut cu 30%, bursa afişează o cifră de afaceri netă de 9,95 milioane de lei, cu un milion de lei mai puţin decât în acelaşi interval al anului trecut. În cazul BVB, cifra de afaceri este formată în principal de comisioane de tranzacţionare, încasări care au scăzut din cauza tranzacţiilor mai mici.

În primul semestru, investitorii au derulat tranzacţiile cu acţiuni în valoare de peste 4,4 mld. lei, mai puţin cu 23% faţă de primele şase luni din 2011, când a avut loc listarea Fondului Proprietatea.

Profitul operaţional din primul semestru a fost de 3,66 mil. lei, mai mic cu 14% fa ţă de primul semestru din 2011. Din dividende şi dobânzi bursa a câştigat un profit financiar de 4,91 mil. lei, mai puţin cu 46% faţă de primele şase luni din 2011. Scăderea a fost cauzată de scăderea dividendelor pe care le-a încasat bursa de la Depozitarul Central, de doar 1,88 mil. lei în 2012 faţă de 8,20 mil. lei în 2011. Dividendele de anul trecut au inclus un dividend excepţional aferent anului 2007 şi un dividend pentru anul 2010 cu rezultate bune influenţate de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea.