Eric Clurfain, şeful MetLife pe regiune: Am putea face şi alte achiziţii în România

Autor: Ciprian Botea 12.08.2012

MetLife, cel mai mare asigurător american care controlează pe plan local compania Alico, vizează prima poziţie pe piaţa locală a asigurărilor de viaţă în cinci ani, iar oficialii companiei afirmă că sunt atenţi la noi ţinte de achiziţie după ce anul acesta au preluat subsidiara de la Bucureşti a britanicilor de la Aviva.

"Ţintim primul loc din piaţa asigură rilor de viaţă din România într-un interval de cinci ani, iar pentru îndeplinirea acestui obiectiv suntem atenţi şi evaluăm toate oportunităţile existente pe piaţă. Suntem deschişi la investiţii pentru a asigura atât creşterea organică, cât şi anorganică a companiei, prin dezvoltarea de noi structuri de distribuţie şi, posibil, prin achiziţii.

Avem o echipă foarte activă responsabilă de fuziuni şi achiziţii", a declarat Eric Clurfain, preşedintele MetLife pentru regiunea Europei Centrale.

Cu afaceri de circa 50 mil. euro pe an, Alico ocupă în prezent poziţia a treia din piaţa locală a asigurărilor de viaţă, după olandezii de la ING Asigurări şi BCR Asigurări de Viaţă, deţinută de asigură torul austriac Vienna Insurance Group (VIG). Alico urmează să integreze în perioada următoare compania Aviva Asigură ri, cu afaceri de circa 20 mil. euro pe an, ceea ce va apropia asigurătorul de poziţia a doua din piaţa asigurărilor de viaţă.

Urcarea pe prima poziţie din piaţă va însemna însă un efort semnificativ mai mare având în vedere că actualul lider din asigură ri de viaţă, ING Asigurări, are o cotă de piaţă de peste 30%.

Clurfain se aşteaptă însă ca pe fondul situaţ iei economice dificile şi al introducerii unor noi norme de reglementare în domeniul asigurărilor la nivel european şi alţi jucători să decidă să iasă de pe piaţă, ceea ce înseamnă noi oportunităţi de achiziţii pentru MetLife.

"Industria bancară se echilibrează în această perioadă economică dificilă, iar în asigurări se întrevăd mişcări pe piaţă din mai multe motive, unul dintre ele fiind introducerea normelor europene care armonizează reglementările din domeniul asigurărilor (Solvency II). Dar ceea ce alţii consideră un dezavantaj, pentru noi este o oportunitate." De exemplu, olandezii de la Eureko au decis să iasă începând de anul viitor de pe piaţa locală după ce timp de un deceniu nu au reuşit să-şi dezvolte un portofoliu consistent de clienţi şi au înregistrat pierderi de zeci de milioane de euro. Compania de asigură ri de viaţă a olandezilor ar putea fi însă cu greu o ţintă de achiziţie pentru investitorii interesaţi de piaţa locală, având în vedere dimensiunea redusă a portofoliului. Eureko deţine însă şi un administrator de pensii private cu active de peste 100 mil. euro şi mai mult de 400.000 de participanţi.

Americanii spun că sunt interesaţi, de asemenea, şi de dezvoltarea afacerilor de pensii private. Alico administrează active de circa 130 mil. euro pe segmentul pensiilor private obligatorii şi aşteaptă în prezent acordul autorităţii de supraveghere pentru a prelua administratorul de pensii private al Aviva, cu active de peste 120 mil. euro. Pe asigurări de viaţă Aviva administrează active de 50 mil. euro şi are un portofoliu de 250.000 de clienţi.

Odată cu preluarea Aviva România, MetLife a cumpărat de la britanici şi subsidiarele din Cehia şi Ungaria. "Această tranzacţ ie ne va ajuta să ne consolidăm poziţia în România, Ungaria şi Republica Cehă, pieţe strategice pentru planurile MetLife în regiune.

Principala motivaţie a acestei achiziţii este creşterea. Aducem în plus resursele Aviva, atât produsele, cât şi distribuţia, pentru a ne consolida poziţia pe piaţă şi a ne extinde şi mai mult în regiune", a explicat Clurfain.

MetLife nu este însă singurul grup străin interesat de potenţiale achiziţii pe piaţa românească.

Şi grupul german Gothaer a intrat recent în România, prin achiziţia unui pachet majoritar de acţiuni în cadrul companiei de asigurări Platinum, iar surse din piaţă afirmă că nemţii vor să-şi extindă şi mai mult afacerile locale. De altfel, piaţa locală de asigurări este dominată de marile grupuri europene, precum VIG, Allianz, Generali sau ING.

Subscrierile din asigurări de viaţă la nivel local au atins 400 mil. euro anul trecut, reprezentând numai 0,3% din Produsul Intern Brut, ceea ce plasează România pe unul dintre ultimele locuri din UE în ceea ce priveş te gradul de penetrare al asigurărilor.

Şeful MetLife pe regiunea Europei Centrale spune însă că acesta este un avantaj, în sensul că indică un potenţial uriaş de creştere.

MetLife este organizată în prezent ca un holding de tip bancar şi se află sub supravegherea Fed, care i-a interzis de două ori în ultimul an să acorde dividende şi să răscumpere acţiuni din cauza îngrijorării legate de menţinerea unor rate de capital adecvate.