UPDATE: Hidroelectrica activează din nou clauza majoră, a doua oară într-un an, din cauza secetei

Autor: Carol Dan 06.08.2012

Compania de stat Hidroelectrica va activa marţi clauza majoră, pentru a doua oară în mai puţin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scăderea debitelor râurilor şi din cauza căreia producţia de energie a companiei va ajunge în august la un minim istoric.

"Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, asigură toţi partenerii comerciali de menţinerea pe o perioadă cât mai scurtă posibil a clauzei de forţă majoră. Livrările de energie urmează să fie reluate conform obligaţiilor contractuale imediat ce condiţiile hidrologice vor reveni în parametrii care să permită atingerea unui nivel normal al producţiei", se arată într-un comunicat al companiei.

Clauza de forţă majoră va fi activată marţi, la ora 00.00, şi va fi aplicată tutoror contractelor de furnizare a energiei de către Hidroelectrica, atât a celor directe, cât şi acordurilor încheiate de companie pe bursa de energie OPCOM.

"Ca urmare a activării clauzei de forţă majoră, în cadrul contractelor comerciale de vânzare a energiei compania va reduce livrările, proporţional cu reducerea producţiei. Hidroelectrica va livra întreaga producţie proprie, proporţional pe toate contractele aflate în derulare, folosind o «cheie matematică unică orară»", se spune în comunicat.

Hidroelectrica a activat prima oară clauza de forţă majoră la sfârşitul lunii septembrie a anului 2011, din cauza secetei. Această situaţie a încetat în 1 mai 2012.

În comunicat se precizează că neactivarea clauzei de forţă majoră ar obliga compania să cumpere energie de pe piaţă, la preţuri mai ridicate comparativ cu preţurile din contractele bilaterale şi cu cele de pe piaţa reglementată.

"Pentru prima dată în ultimii zece ani, energia livrată pe piaţa reglementată, la un pret de 71 lei/MWh, faţă de un preţ de cost de 125 lei/MWh, reprezintă peste 50% din producţia realizată, cu un impact major negativ asupra indicatorilor financiari ai societăţii", se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că în luna iulie s-au înregistrat cele mai ridicate temperaturi din ultimii 60 de ani.

În luna august compania a programat o producţie de energie de 1.100 Gwh, dar, din cauza secetei, va produce doar 700 GWh, reprezentand "un minim istoric de la înfiinţarea societăţii până în prezent", se mai spune în comunicat.

Compania este controlată de stat, prin Ministerul Economiei, şi este în insolvenţă.