Minerii din Valea Jiului se declară solidari cu colegii lor din Suceava, blocaţi în subteran

Autori: Andreea Tobias , Ramona Rosulescu 02.08.2012

Reprezentanţii minerilor din Valea Jiului au declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, că ortacii de la Compania Naţională a Huilei sunt solidari cu cei de la mina Crucea din judeţul Suceava care s-au blocat în subteran.

"Este o metodă de protest extremă şi ortacii înţeleg foarte bine acest lucru. Atunci când un miner alege să rămână în subteran înseamnă că au fost epuizate toate şansele de a se face înţeles. Noi suntem alături de ei şi credem că factorii decizionali vor urgenta negocierile pentru ca această situaţie să nu se prelungească, fiindcă nu este în avantajul nimănui", a declarat Adrian Jurca, vicepreşedinte la sindicatul Muntele din Valea Jiului, structură sindicală ce reprezintă 5.500 de ortaci din cei circa 7.700 de angajaţi ai CNH Petroşani.

Jurca a spus că minerii din Valea Jiului înţeleg foarte bine problemele colegilor lor de la mina Crucea din Suceava, deoarece, în realitate, în România, instituţiile statului nu îşi îndreaptă atenţia către condiţiile de muncă ale minerilor.

Sindicatul Muntele din Valea Jiului este afiliat la Federaţia Naţională Mine şi Energie din România.

Aproximativ 300 de mineri s-au blocat, joi dimineaţă, în mina Crucea, din judeţul Suceava, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salariile mici care, susţin ei, nu au mai crescut de aproape trei ani. Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând după aproximativ 15 ani de muncă circa 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră şi sporurile, acest lucru în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Ortacii au declanşat protestul după ce Compania Naţională a Uraniului a anunţat că, deocamdată, nu sunt bani suficienţi pentru majorarea salariilor, astfel că minerii au decis să se blocheze în în subteran în semn de protest.

Reprezentanţii minerilor de la Crucea au avut, joi, negocieri cu reprezentanţii administraţiei Companiei Naţionale (CNU) a Uraniului, însă acestea au eşuat, astfel că cei aproape 300 de grevişti blocaţi în subteranul minei au decis să nu revină la suprafaţă.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.