​Elveţienii pun la un loc banii de la Azomureş, Chimpex şi Ameropa Grains

Autor: Andrei Chirileasa 02.08.2012

Acţionarii producătorului de îngrăşăminte chimice Azomureş Târgu Mureş (AZO), controlat în proporţie de 96% de grupul elveţian Ameropa Holding, au aprobat încheierea unui acord de trezorerie centralizată împreună cu operatorul portuar Chimpex Constanţa (CHEM) şi cu Ameropa Grains, companie care se ocupă cu depozitarea şi tranzacţionarea cerealelor, potrivit unui raport transmis bursei.

Acest acord presupune crearea unui cont comun la o bancă locală în care cele trei companii îşi vor vărsa lichidităţile, astfel încât acestea să fie utilizate mai eficient la nivelul grupului.

Elveţienii au preluat controlul Azomureş la începutul acestui an de la cei opt investitori turci care au deţinut anterior pachetul majoritar de acţiuni. Tranzacţia s-a derulat în afara pieţei, astfel că valoarea ei nu a fost făcută publică. După ce au preluat 76% din acţiuni, elveţienii au derulat o ofertă publică de preluare pentru restul de 24% din acţiuni deţinute de acţionarii minoritari. În urma ofertei, Ameropa a preluat încă 20% din acţiuni pentru circa 54 mil. euro, evaluând toată compania la peste 260 mil. euro.

Azomureş a avut anul trecut afaceri de 1,625 miliarde de lei (383 mil. euro) şi un profit net de 365 mil. lei (86 mil. euro). La finaul anului, compania avea în conturi lichidităţi de 231 mil. lei.

Chimpex Constanţa este controlat în proporţie de peste 90% de Azomureş. Compania a avut anul trecut afaceri de 61 mil. lei şi un profit net de 8,8 mil. lei, iar lichidităţile la finalul anului erau de circa 2,1 mil. lei.

A treia companie din grup, Ameropa Grains, este fostul Comcereal Constanţa pe care elveţienii l-au preluat în 2008. Compania face trading cu cereale şi a avut anul trecut afaceri de 114 mil. euro şi un profit net de 2,6 mil. euro.