Suceava: Negocierile dintre reprezentanţii minerilor blocaţi la mina Crucea şi cei ai CNU au eşuat

Ziarul Financiar 02.08.2012

Conform preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, administraţia nu a putut rezolva revendicările greviştilor legate de majorarea salariilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Oamenii, 283 la număr, au decis să rămână pe mai departe în subteran, deşi sunt conştienţi că fiind o mină de uraniu, sunt expuşi la radiaţii mult mai mult decât în timpul programului de lucru. Nu vor ieşi de acolo până când nu li se aprobă solicitările pe care le au", declară preşedintele FNME.

Marin Condescu menţionează că un director din Ministerul Economiei, Sorin Găman, este aşteptat cel mai târziu vineri dimineaţă la mina Crucea pentru a discuta cu reprezentanţii greviştilor despre revendicările acestora.

În acelaşi timp, sindicatele minerilor şi energeticienilor pe care Condescu le conduce în Oltenia, şi care au peste 18.000 de membri, au anunţat, joi, că se solidarizează cu greviştii din judeţul Suceava.

Conducerea Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) a negociat cu reprezentanţii celor aproximativ 300 de mineri care s-au blocat, joi dimineaţă, în mina Crucea din judeţul Suceava, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salariile mici, potrivit oficialilor CNU.

CNU arată, într-un comunicat de joi remis MEDIAFAX, că "înţelege pe deplin revendicările şi nevoile minerilor privind creşterile salariale, însă are în vedere condiţiile economice actuale şi limitările bugetare".

Reprezentanţii companiei precizează totodată că aceasta este la zi cu plata salariilor faţă de angajaţii săi şi a făcut permanent investiţii pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.

Potrivit sursei citate, au fost făcute demersuri pentru deschiderea unui nou zăcământ în Carpaţii Orientali, având în vedere faptul că zăcământul Crucea Botuşana se află "în epuizare".

Reprezentanţii CNU mai spun că minerilor care protestează le este asigurată apa şi hrana şi sunt supravegheaţi permanent de către salvatorii minieri.

Aproximativ 300 de mineri s-au blocat, joi dimineaţă, în mina Crucea, din judeţul Suceava, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salarariile mici care, susţin ei, nu au mai crescut de aproape trei ani.

Protestatarii susţin că sunt decişi să nu iasă curând din mină, ei solicitând să li se aducă mâncare şi apă şi intenţionând să îşi continue protestul atât cât va fi necesar.

Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând după aproximativ 15 ani de muncă în jur de 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră şi sporurile, acest lucru în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Ortacii au declanşat protestul după ce Compania Naţională a Uraniului a anunţat că, deocamdată, nu sunt bani suficienţi pentru majorarea salariilor, astfel că minerii au decis să se blocheze în în subteran în semn de protest.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, între sindicate şi administraţie au început negocieri cu conducerea minei pentru rezolvarea doelanţelor greviştilor.

Negocierile s-au purtat în condiţiile în care unitatea încă nu are aprobat de către Ministerul Economiei bugetul de ventirui şi cheltuieli pe anul în curs.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.