Compania Naţională a Uraniului negociază cu reprezentanţii minerilor protestatari de la Crucea

Autori: Roxana Alexe , Valentin Anghel 02.08.2012

CNU arată, într-un comunicat de joi remis MEDIAFAX, că "înţelege pe deplin revendicările şi nevoile minerilor privind creşterile salariale, însă are în vedere condiţiile economice actuale şi limitările bugetare".

Reprezentanţii companiei precizează totodată că aceasta este la zi cu plata salariilor faţă de angajaţii săi şi a făcut permanent investiţii pentru îmbunătăţirea securităţii şi sănătăţii la locul de muncă.

Potrivit sursei citate, au fost făcute demersuri pentru deschiderea unui nou zăcământ în Carpaţii Orientali, având în vedere faptul că zăcământul Crucea Botuşana se află "în epuizare".

Reprezentanţii CNU mai spun că minerilor care protestează le este asigurată apa şi hrana şi sunt supravegheaţi permanent de către salvatorii minieri.

Aproximativ 300 de mineri s-au blocat, joi dimineaţă, în mina Crucea, din judeţul Suceava, în semn de protest faţă de condiţiile de muncă şi de salarariile mici, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Minerii sunt nemulţumiţi de condiţiile grele de muncă şi de salariile mici care, susţin ei, nu au mai crescut de aproape trei ani.

Protestatarii susţin că sunt decişi să nu iasă curând din mină, ei solicitând să li se aducă mâncare şi apă şi intenţionând să îşi continue protestul atât cât va fi necesar.

Minerii s-au plâns că salariile lor nu au mai crescut din 2009, ei câştigând după aproximativ 15 ani de muncă în jur de 1.500 de lei pe lună, sumă în care intră şi sporurile, acest lucru în condiţiile în care mina Crucea este singura mină de uraniu din România, precum şi furnizorul de materie primă pentru centrala nucleară de la Cernavodă.

Ortacii au declanşat protestul după ce Compania Naţională a Uraniului a anunţat că, deocamdată, nu sunt bani suficienţi pentru majorarea salariilor, astfel că minerii au decis să se blocheze în în subteran în semn de protest.

Potrivit preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu, între sindicate şi administraţie au început negocieri cu conducerea minei pentru rezolvarea doelanţelor greviştilor.

Negocierile se poartă în condiţiile în care unitatea încă nu are aprobat de către Ministerul Economiei bugetul de ventirui şi cheltuieli pe anul în curs.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru: Crucea şi Botuşanu.