Bancherul „austriac“ care a avut cheile Trezoreriei se apucă de antreprenoriat

Autor: Roxana Pricop 01.08.2012

Nicolae Albu, 36 de ani, fost director de investiţii al societăţii de administrare Erste Asset Management, vrea să pornească un proiect pe cont propriu pe piaţa administrării de active după ce a renunţat la funcţia de şef de cabinet al secretarului de stat Cristian Sporiş.

 

El a plecat în martie de la divizia de administrare de active a grupului austriac Erste Bank, care controlează BCR, cea mai mare bancă din România, pentru o funcţie publică, respectiv cea de şef de cabinet al secretarului de stat Cristian Sporiş.

 

După doar patru luni, Nicolae Albu a renunţat la această funcţie. Şi Cristian Sporiş a plecat recent din funcţia de secretar de stat la Ministerul Finanţelor pentru poziţia de vicepreşedinte la Raiffeisen Bank, instituţie pentru care a lucrat înainte de a veni la minister. Din martie până în iulie, guvernul s-a schimbat şi astfel a fost schimbat şi ministrul finanţelor publice, Florin Georgescu de la BNR luând locul lui Bogdan Drăgoi.

 

"Am plecat de la minister pentru că consider că mi-am îndeplinit obiectivele legate de stabilirea strategiei de "debt management" pe care mi le-am propus alături de restul persoanelor din echipa condusă de Cristian Sporiş. Acum vreau să pornesc un proiect pe cont propriu în administrare de active", a spus Nicolae Albu, CFA.

 

Lansarea unui proiect individual pe piaţa de administrare de active nu este însă o misiune uşoară, pentru că băncile mari sunt cele care fac jocurile, în timp ce administratorii independenţi sunt nevoiţi să activeze pe nişe de piaţă.

 

Nicolae Albu a lucrat timp de cinci ani pentru administratorul bancar Erste Asset Management, experienţă care îi va servi drept atu în viitor. El a avut pe mână economiile de 2,8 miliarde de lei de la peste 100.000 de investitori, fiind cel care a coordonat şi supravegheat implementarea strategiei de investiţii pentru cele cinci fonduri mutuale ale Erste AM.