Brokerii de la Swiss Capital au făcut jumătate din tranzacţiile cu acţiuni de pe bursă în luna iulie

Autor: Andrei Chirileasa 01.08.2012

Firma de brokeraj Swiss Ca­pi­tal, condusă de Bogdan Juravle, a intermediat în lu­na iulie tranzacţii cu acţiuni în valoare de 494 mil. lei (109 mil. euro) reprezentând 46% din tran­zac­ţiile totale derulate pe bursă în această perioadă.

Creşterea puternică a cotei de piaţă a Swiss a venit pe fondul scăderii tran­zac­ţiilor totale de pe bursă, luna iulie fiind una dintre cele mai slabe din ulti­mul an, din cauza perioadei de concedii, dar şi a apetitului redus pentru investiţii în acţiuni.

Din topul brokerilor reiese că Swiss Ca­pital a intermediat cele mai mari tran­zacţii derulate în iulie pe bursă, prin care şi-au schimbat proprietarul 2,5% din acţiunile Fondului Proprietatea, pen­tru 37 mil. euro. De altfel, Fondul Pro­prietatea a fost din nou cea mai tran­zac­ţionată acţiune de pe piaţă, cu un rulaj total de 314 mil. lei, de aproape zece ori mai mare decât următoarele cla­sate, SIF Oltenia (33 mil. lei) şi Petrom (31 mil. lei).

Swiss Capital şi-a consolidat în ulti­mul an şi jumătate prima poziţie pe pia­ţa de brokeraj, în special datorită tran­zac­ţiilor cu titlurile Fondului Pro­prie­ta­tea. Brokerii de la Swiss au fost implicaţi în tranzacţii cu FP încă dinainte de lis­ta­rea fondului la bursă, facilitând intrarea în acţionariat a unor fonduri de investiţii străine, printre care şi fondul de hedging american Elliott, care a ajuns să deţină peste 14% din acţiuni.

Swiss colaborează cu majoritatea fon­durilor de investiţii străine care au in­vestiţii pe bursa locală, dar are printre clienţi şi o serie de oameni de afaceri lo­cali foarte puternici, precum Gheorghe Iaciu, cel care a preluat 5% din SIF Mun­tenia, şi Ioan Niculae, proprietarul gru­pului Interagro.

Anul trecut, Swiss Capital a fost pre­luată de către Bogdan Juravle şi Sorin Apostol, care au răscumpărat compania de la grupul belgian KBC printr-o tran­zacţie a cărei valoare nu a fost făcută pu­bli­că. Imadiat după preluare, compania şi-a mărit echipa recrutând brokeri şi ana­lişti cu experienţă de pe piaţă. Swiss Capital a încheiat anul cu o cotă de piaţă de 25% şi afaceri de 18 mil. lei, fiind una din­tre puţinele firme de brokeraj profitabile.

În primele şapte luni ale acestui an, Swiss Capital a intermediat tranzacţii cu acţiuni de 2,45 mld. lei, cu aproape un miliard de lei mai mici decât în aceeaşi perioadă a lui 2011, dar şi-a menţinut cota de piaţă de circa 25%, deoarece tran­zacţiile au scăzut semnificativ la ni­ve­lul întregii pieţe.

Pe locul al doilea a ur­cat în primele şapte luni ING Bank, cu tranzacţii de 1,37 mld. lei şi o cotă de piaţă de 13,7%, iar pe trei este UniCre­dit CA IB Securities, cu tranzacţii de 668 mil. lei şi 6,7% cotă de piaţă.

Pe segmentul tranzacţiilor cu pro­du­se structurate, care a crescut puternic în acest an, BCR este lider după şapte luni cu tranzacţii de 359 mil. lei şi o cotă de pia­ţă de 41%. BCR este market-maker pen­tru produsele structurate emise de Erste. Printre brokerii foarte activi pe aceas­tă piaţă, dominată de speculatori, se numără Carpatica Invest şi Harinvest Râmnicu Vâlcea, ambele cu tranzacţii de peste 100 mil. lei de la începutul anului.

BRD rămâne lider absolut pe segmentul tranzacţiilor cu obligaţiuni şi titluri de stat, cu un rulaj de 1,25 mld. lei şi o cotă de piaţă de 63% după primele şapte luni. Spre deosebire de tranzacţiile cu acţiuni, însă, tranzacţiile cu titluri de stat generează venituri mult mai mici pentru firmele de brokeraj, iar în general tranzacţiile sunt puţine şi de valori mari.