Un jurnalist de la The New Yorker a demisionat pentru că i-a atribuit lui Bob Dylan citate false

Autor: Oana Ghita 31.07.2012

Jonah Lehrer, în vârstă de 31 de ani, autorul volumului "Imagine: How creativity Works" i-a atribuit mai multe citate cântăreţului Bob Dylan în această carte. Acestea au fost contestate de un alt expert în Dylan, Michael C. Moynihan.

Într-un articol publicat luni în revista online Tablet, Moynihan scrie că l-a tras la răspundere pe jurnalist referitor la şapte citate pe care acesta le atribuie lui Bob Dylan, deşi textele respective nu se mai regăsesc nicăieri în bibliografia legată de artist. "Trei nu apar nicăieri, trei au elemente din alte citate din Dylan, iar un citat este complet scos din context, pentru a se plia pe stilul volumului", a scris jurnalistul.

După ce iniţial a pretins că a luat citatele din documentarul "No Direction Home" de Martin Scorsese, Lehrer a recunoscut că a modificat articolul. Ast fel, autorul şi-a dat demisia de la The New Yorker şi şi-a prezentat scuzele pentru "minciunile" sale, potrivit editurii care a publicat volumul, Houghton Mifflin Harcourt, citată de New York Times.

Potrivit aceleiaşi edituri, restul volumelor, rămase nevândute, va fi retras de pe piaţă. Cartea, care vorbeşte despre creativitate şi marile invenţii ale omenirii, s-a vândut în peste 200.000 de exemplare (inclusiv e-books) şi a fost pe locul al 14-lea în topul vânzărilor de cărţi de non-ficţiune, realizat de The New York Times.