Turbomecanica a revenit pe profit operaţional în primul semestru

Autor: Adrian Cojocar 30.07.2012
Producătorul de componente pentru industria aero­nautică Turbomecanica Bucureşti (TBM) şi-a redus pier­derile în primul semestru cu 34%, la 4,4 milioane de lei (circa un milion de euro). Afacerile companiei au urcat în primele şase luni cu 8,5%, ajungând la 23,3 milioane de lei (5,3 milioane de euro).

Rezultatul negativ s-a datorat în întregime pierderilor financiare ale companiei, care s-au majorat în prima jumătate a anului de peste opt ori, până la 4,9 milioane de lei, cel mai probabil pe seama reevaluării datoriilor în valută ale com­paniei la cursul depreciat al leului de la 30 iunie. La aceeastă dată Turbome­ca­nica avea datorii totale de 94,4 mi­lioane de lei, cea mai mare parte a aces­tora fiind credite cu scandenţă mai mică de un an. Tur­bo­me­canica a anun­ţat în luna august a anului tre­cut că inten­ţio­nează să vândă clădiri şi terenuri în suprafaţă de 34.000 mp situate în Ca­pi­tală, pentru suma de mi­nim 50 mi­lioane lei (11,4 mi­lioane euro), pentru a-şi achita o parte din datorii şi a se redresa din punct de vedere financiar.

La nivel operaţional, Tur­bomecanica a revenit pe profit după primele şase luni, cu 521.000 de lei, după pier­deri de aproape 6,2 milioane de lei în perioada similară din 2011.

Compania a reuşit să reintre pe profit la nivel operaţional în ciuda faptului că în luna martie a acestui an a fost afectată de un puternic incendiu la standul de încercări turboreactoare din cadrul societăţii.

Producătorul de componente pentru industria aero­nautică se luptă de mai mulţi ani să revină pe profit, timp în care a acumulat pierderi de circa 70 milioane de lei şi datorii importante la bănci.

Titlurile Turbomecanica sunt foarte puţin tranzac­ţio­nate, ultima tranzacţie având loc pe data de 26 iulie, când au avansat cu 12,5%, până la un preţ de 0,0289 lei/unitate. La acest nivel, capitalizarea companiei se ridică la 10,7 mi­lioane de lei (2,3 mili­oane de euro).

Titlurile Turbo­me­ca­nica au pierdut ieri 3,1% din valoare şi au închis ziua la un preţ de 0,028 lei/unitate. La acest preţ, com­pania valorează pe bursă 10,3 milioane de lei (2,3 milioane de euro).

Compania este con­tro­lată de salariaţi, cel mai mare acţionar fiind Radu Vieh­mann, pre­şedintele Con­siliului de Adminis­tra­ţie, cu un pachet de 26%.