Subscrieri anuale de 60 mil. euro pentru PAID

Autor: Ciprian Botea 30.07.2012

PAID, compania care emite poliţele de asigurare a locuinţelor, ar putea ajunge la un portofoliu de peste patru milioane de poliţe şi la subscrieri de 60 de milioane de euro pe an dacă CSA va impune celorlalţi asigurători încheierea de poliţe facultative doar pentru sume mai mari de 20.000 de euro şi pentru riscuri care nu sunt acoperite de asigurarea obligatorie.

 

Afacerile companiei ar putea creşte astfel de şapte ori comparativ cu nivelul atins în 2011, de circa 8,2 mil. euro. La nivelul întregii pieţe există în prezent peste patru milioane de locuinţe asigurate, dar numai 420.000 de proprietari deţin o poliţă obligatorie, majoritatea optând pentru asigurări facultative care au un cost similar, dar acoperă mai multe riscuri.

 

Iniţial, şi proprietarii care aveau o asigurare facultativă trebuia să încheie o poliţă obligatorie, care nu nu era văzută ca o supraasigurare, în condiţiile în care acoperea daunele provocate de calamităţile naturale în limita a 20.000 de euro, restul sumei până la preţul real al locuinţei fiind acoperit de asigurarea facultativă. Legea a fost însă modificată şi PAID a intrat în competiţie directă cu ceilalţi asigurători, care au coborât preţurile şi au ajuns să aibă peste 4 milioane de clienţi, în timp ce portofoliul de poliţe obligatorii s-a subţiat constant.

 

În acest context, PAID estimează pentru anul acesta subscrieri de numai 10 milioane de lei şi se aşteaptă să treacă pe pierderi. Compania a avut în 2011 un profit de aproape un milion de lei.

 

Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) vrea să revină însă la forma iniţială a legii şi să restric­ţioneze vânzarea de poliţe facultative doar pentru sume mai mari de 20.000 de euro şi pentru riscuri care nu sunt acoperite de poliţa PAD. Această măsură face parte dintr-un plan mai amplu al CSA, o altă măsură luată în acest sens fiind interzicerea utilizării termenului PAD în procesul de vânzare a asigurărilor facultative.

 

Şeful CSA, Constantin Buzoianu, afirma recent că concurenţa neloială din partea acţionarilor PAID, lipsa de interes a autorităţilor şi nivelul redus de conştientizare a potenţialilor asiguraţi au fost principalele cauze care au dus la eşecul sistemului de asigurare obligatorie a locuinţelor.

 

Mulţi dintre clienţii PAID nu şi-au mai reînnoit poliţele după primul an de contract, iar compania a pierdut jumătate din portofoliu de la jumătatea anului trecut până în prezent.

 

PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 şi are ca principali ac­ţionari societăţile Astra - 15%, Groupama Asigurări - 15%, Platinum - 15% şi Generali România - 11%. De ase­menea, ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin o participaţie de 5,5% fiecare din capitalul social.