BERD a ajustat prognoza de PIB la 0,8%. Totuşi, Finanţele cred că vom avea până la urmă o creştere economică de 1,5%

Autor: Claudia Medrega 25.07.2012

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit prognoza de creştere economică la 0,8%, de la 1,2%, şi a atenţionat că şi criza politică internă, alături de situaţia externă dificilă, ar putea afecta evoluţia PIB pe termen scurt.

"Economia României se îndrepta, până recent, spre o creştere robustă în 2012 după redresarea din 2011. Totuşi, încetinirea din zona euro are un efect semnificativ de frânare asupra exporturilor, iar evidenta dezintermediere financiară a băncilor cu activitate transfrontalieră arată importanţa transmiterii crizei pe canalul sectorului financiar. Climatul extern slab şi criza politică declanşată în iulie ar putea afecta negativ creşterea pe termen scurt. Sprijinul financiar puternic de la FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a asigurat o protecţie importantă", se arată în raportul BERD.

Noua estimare a BERD vine după ce şi Banca Mondială a ajustat prognoza de creştere economică pe acest an de la 1,5% la 1,2%, iar Comisia Europeană vede posibil un avans al PIB în cazul României de 1,4% în 2012.

Ministrul finanţelor Florin Georgescu a arătat însă că ultimele cifre din buget de la sfârşitul lunii iunie oferă certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%. "Se vede pe partea bugetului general consolidat faptul că am încasat venituri mai mari decât cele prognozate, reflectând o bună evoluţie a ramurilor care creează Produs Intern Brut, ceea ce ne face să avem certitudinea încadrării în prognoza de creştere economică de 1,5%."

Georgescu a spus că bugetul general consolidat a înregistrat după primele şase luni un deficit de 1,12% din PIB, pe fondul unui excedent de 400 mil. lei în iunie, în condiţiile în care veniturile au fost mai mari cu 0,5% din PIB, potrivit Mediafax.

FMI şi-a menţinut până acum estimarea privind o creştere economică de 1,5% în cazul României, dar nu se ştie dacă odată cu noua evaluare a acordului preventiv, care începe în 31 iulie, nu va fi indicată o nouă prognoză pentru PIB.

Majoritatea analiştilor băncilor locale au revizuit în scădere sau se pregătesc să diminueze prognozele privind creşterea economică din acest an.

Volksbank a ajustat recent dinamica creşterii economice pentru 2012 la 0,7% an/an de la 0,9%, însă există riscul de a revizui descendent estimarea pentru semestrul al doilea, în funcţie de evoluţia agriculturii, despre care nu avem date lunare, precum şi a consumului privat, care este posibil să se deterioreze peste aşteptările noastre iniţiale pe fondul deprecierii leului şi al tensiunilor politice locale, după cum spune Melania Hăncilă, economistul-şef al băncii. Ea îşi menţine estimarea că în T2 se va înregistra cea mai ridicată creştere economică de circa 1,9% an/an.

Lunile aprilie şi mai au adus veşti amestecate dinspre economie. Semnale pozitive au venit de la comerţul cu amănuntul, construcţii şi exporturi, în timp ce deprecierea leului a afectat încrederea, dar şi bugetele românilor.

Dinamica pozitivă a comerţului în primele două luni din T2 şi contribuţia favorabilă a agriculturii şi construcţiilor ar urma să conducă la cea mai mare creştere economică din acest an, după cum indică unii analişti, după ce în primul trimestru economia a reintrat în recesiune.

Consumul este şansa pentru ca economia României să rămână în teritoriul pozitiv în acest an, în condiţiile în care exporturile nu vor mai putea ajuta PIB-ul ca în anii trecuţi, din cauza problemelor cu care se confruntă zona euro - principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Institutul Naţional de Statistică va anunţa în 14 august datele estimative privind creşterea economică din al doilea trimestru.