Covasna: 30 % din culturi, compromise; autorităţile spun că o astfel de secetă nu a mai fost din '46

Autori: Andreea Tobias , Kiss Edit , Cristiana Sabau 25.07.2012

Directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Covasna, Konczei Csaba, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că temperaturile foarte ridicate şi lipsa precipitaţiilor din această vară au afectat grav culturile agricole din judeţ.

Potrivit lui Konczei, 30 la sută din suprafaţa de teren agricol - peste 172.000 de hectare de teren - cultivată, în mare parte, cu cartofi şi cereale, este afectată de seceră.

Din cele peste 172.000 de hectare afectate, numai 577 sunt asigurate.

Potrivit sursei citate, cele mai afectate sunt culturile de cartofi şi cereale, dar sunt probleme mari şi la fâneţe, care au fost "pârjolite” de soare.

De asemenea, producţia de cartofi se va reduce la un sfert faţă de cantitatea estimată iniţial.

"Din evaluările noastre de până acum rezultă că peste 80 la sută din culturile de cartofi sunt afectate de caniculă şi de seceta prelungită. (...) Specialiştii mai în vârstă susţin că din 1946 nu a mai fost aşa secetă în judeţ", a afirmat Konczei.

Anul acesta, în judeţul Covasna au fost cultivate 14.980 de hectare cu cartofi.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

"Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată", spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

"Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii", a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.