Sălaj: Toată suprafaţa agricolă cultivată cu porumb,cartofi şi floarea soarelui - afectată de secetă

Autori: Andreea Tobias , Mihaela Moldovan 25.07.2012

Directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Sălaj, Nicolae Dascălu, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că întreaga suprafaţă agricolă din judeţ cultivată cu porumb, cartofi şi floarea soarelui este afectată parţial de secetă, dar situaţia se va înrăutăţi, ajungându-se la recolte compromise total dacă nu va ploua în următoarele zece zile.

"Este o situaţie îngrijorătoare, întrucât întreaga suprafaţă agricolă din judeţ cultivată cu porumb, cartofi şi floarea soarelui este afectată de secetă, gradul de calamitare fiind de peste 30 la sută peste tot. Situaţia se va înrăutăţi, însă, dacă nu va ploua în următoarele zece zile şi vom ajunge atunci să avem toate culturile compromise complet”, a declarat Nicolae Dascălu.

Acesta a spus că, potrivit datelor furnizate DADR de către primării, în judeţ există 534 de hectare de teren cultivate cu porumb, 260 de hectare cultivate cu cartofi şi 50 de hectare cultivate cu floarea soarelui, peste tot înregistrându-se un grad de calamitare de peste 30 la sută, cauzat de lipsa precipitaţiilor.

Nicolae Dascălu a declarat că parţial au fost afectate de secetă şi opt hectare de teren cultivate cu legume şi că seceta din acest an o continuă pe cea de anul trecut.

"Anul trecut, Sălajul s-a confruntat cu o altfel de secetă: de primăvară şi de toamnă. Acum ne confruntăm cu o secetă de vară, dar eu nu ştiu să fi prins în ultimele trei, patru decenii o situaţie atât de gravă ca în aceşti doi ani secetoşi, consecutivi”, a declarat Nicolae Dascălu.

Potrivit acestuia, în Sălaj nu a mai plouat substanţial din 12 iulie şi, chiar dacă de la data respectivă şi până în prezent au căzut precipitaţii sporadice în unele zone din judeţ, ele nu au fost suficiente pentru solul uscat.

"Situaţia este gravă, iar seceta afectează în special culturile de prăşitoare (porumb, cartofi, floarea soarelui - n.r.), care nu formează bob. Dacă nu vor cădea preciptaţii abundente în următoarele zece zile, totul se va usca, nu va fi format bobul / rodul, iar pagubele pe care le vor suferi fermierii vor fi majore”, a declarat directorul adjunct al DADR Sălaj.

Totodată, acesta a afirmat că situaţia este gravă şi în ceea ce priveşte apa din gospodăriile oamenilor, pe Valea Someşului existând comune în care fântânile au secat.

"Pe Valea Someşului, satele din lunca acestui curs de apă au pânza freatică la suprafaţă. Gospodăriile, care au fântâni de până la şase metri adâncime, au rămas fără apă, oamenii aduc apa de la izvoare din afara satelor”, a declarat Nicolae Dascălu.

Şi pe cursurile de apă din Sălaj se înregistrează debite în scădere.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, declara, marţi, că seceta a afectat culturile agricole din judeţele din sudul, sud-estul şi estul ţării, iar după recoltare ministerul va stabili cuantumul sumelor cu care vor fi despăgubiţi agricultorii.

"Judeţele din Ardeal au fost oarecum ferite de aceste probleme. Dacă vă uitaţi pe harta deşertificării veţi vedea că pe zona de sud avem cele mai multe probleme. Nu pot să fac o estimare în momentul de faţă, pentru că suntem în plină campanie de recoltare. La grâu avem 80% din producţie recoltată", spunea Constantin.

Ministrul a afirmat că după recoltare vor fi stabilite concluziile şi va intra în vigoare o hotărâre de guvern pentru acordarea de despăgubiri.

"Ministerul, mai ales pe bugetul anului 2012, nu-şi permite foarte multe lucruri, pentru că domnul Tabără, domnul Fuia (Valeriu Tabără şi Stelian Fuia, foşti miniştri ai Agriculturii, n.r.), au avut grijă să fie cel mai mic buget pe care l-a avut vreodată la dispoziţie Ministerul Agriculturii", a spus el.

Constantin a mai spus că Guvernul va asigura toate sumele necesare pentru ca fermierii să primească "acea compensare de 80%" din valoarea pierderilor.

Premierul Victor Ponta a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Guvernul va reduce tariful la apa folosită pentru irigaţii cu 50 lei/mia de metri cubi, va aloca suplimentar 25 milioane euro pentru proiecte de irigaţii şi îi va despăgubi pe fermierii afectaţi de secetă.

Despăgubirile vor fi acordate, după încheierea campaniei de recoltat, pentru întreprinderile mici şi mijlocii a căror producţie a fost afectată cu cel puţin 30%, veniturile acestora urmând să fie compensate, raportat la anii trecuţi, cu 80% din pierderea înregistrată în acest an din cauza secetei, precum şi pentru fermierii care nu se încadrează în categoria IMM-urilor, aceştia urmând să beneficieze de un ajutor individual de 7.500 euro.