Energia regenerabilă a fost recompensată în S1 cu ajutoare de 138 mil. euro. În trei ani, 500 de turbine eoliene instalate - dovada că România este o ţară prietenoasă pentru investitori

Autor: Roxana Petrescu 24.07.2012

Din 2009 şi până în primul semestru al acestui an numărul turbinelor eoliene montate în România a crescut de la 7 "mori de vânt", care aveau în total 14 MW, la aproape 500 de turbine, în parcuri cu o capacitate de peste 1.165 MW.

Această creştere semnificativă arată că în ciuda tuturor criticilor la adresa mediului de afaceri local, România s-a dovedit a fi un loc foarte prietenos, în special pentru energia verde. Cele circa 138 milioane de euro puse la dispoziţia investitorilor în energie regenerabilă de către stat în primele şase luni ale anului sunt o dovadă asupra faptului că a face "lumină" din vânt, soare sau apă este o afacere foarte bună în România.

Datele Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, arată că în primele şase luni ale anului au fost emise mai bine de 2,6 milioane de certificate verzi în contul producţiei de energie regenerabilă realizată în România. Certificatul verde este inima sistemului de sprijin gândit de statul român şi pus la dispoziţia investitorilor din acest domeniu.

Un sistem atrăgător

Astfel, pentru orice MWh de energie verde livrat în sistem fiecare producător primeşte un număr variabil de certificate, în funcţie de tehnologie, un astfel de certificat având o valoare cuprinsă între 27 şi 55 de euro. Potrivit datelor de pe bursa de energie OPCOM, acolo unde se pot tranzacţiona certificatele verzi, ultima operaţiune avut loc la un preţ de 241,05 lei (circa 52 de euro) pe unitate.

Mai departe aceste certificate sunt cumpă­rate de furnizorii de energie, aşa cum este Electrica, de exemplu, pentru că sunt obligaţi ca în coşul livrat clienţilor să aibă un anumit procent de energie regenerabilă. Dovada îndeplinirii acestui procent stă chiar în numărul de certificate achiziţionat. Costurile suplimentare pentru achiziţia acestor instrumente sunt însă transmise în facturi, aşă că de fapt principalul susţinător al acestei scheme gândite de statul român sunt companiile şi populaţia.

Tot acest sprijin pentru energia verde a fost conceput de stat pentru ca România să-şi poată îndeplini obligaţiile privind ponderea energiei verzi în consumul final din 2020, obligaţii care decurg din statutul de membru al UE. Totodată, investiţiile în energia regenerabilă sunt mai costisitoare faţă de cele în proiecte de energie convenţională.

De exemplu, producătorii de energie eoliană primesc câte 2 certificate verzi pentru fiecare MWh, în timp ce companiile care au investit în proiecte solare sunt recompensate prin 6 certificate. Potrivit unei analize realizate de Banca Mondială anul trecut, schema de sprijin pusă la dispoziţia investitorilor în energia verde de România este cu peste 50% mai darnică faţă de oferta altor state europene.

Un alt boom în dezvoltare

În acest context, piaţa locală a asistat la o dezvoltare accelerată a proiectelor de energie regenerabilă şi în special a parcurilor eoliene. Potrivit celor mai recente informaţii publicate de Transelectrica, la jumătatea acestui an erau în funcţiune 15 parcuri eoliene cu o capacitate de 1.165 MW, mai mult decât un reactor al centralei de la Cernavodă, în contextul în care în 2009 existau numai 14 MW montaţi.

Cei 1.165 MW reprezintă aproape 500 de turbine eoliene, în timp ce capacitatea de 14 MW este echivalentul a 7 turbine eoliene, dacă se ia în calcul o capacitate de 2 MW pentru fiecare "moară de vânt".

Acum, după ce proiectele eoliene au invadat zona Dobrogei şi sunt pe cale de a lua cu asalt regiunea Moldovei, un alt boom ar putea lua naştere din zona regenerabilelor. Este vorba despre proiectele solare, "copilul răsfăţat" al schemei de sprijin prin certificate verzi pusă la dispoziţie de statul român.

Tot datele Transelectrica arată că dacă în primele şase luni ale anului au fost emise certificate verzi în valoare de 138 milioane de euro în contul producţiei de energie verde realizată, în tot anul trecut au fost emise certificate cu o valoare de circa 95 de milioane de euro.

Totodată, energia verde, cu precădere cea eoliană, începe să aibă o pondere tot mai mare în producţia de energie totală a României. De exemplu, cel mai recent raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în luna martie 4,2% din energia livrată în sistemul naţional a venit de la parcurile eoliene. În comparaţie, în 2011 ponderea energiei eoliene a fost de 1,9%. Contribuţia energiei eoliene la acoperirea consumului se poate vedea însă şi în timp real. În cursul zilei de luni aproape toate "morile de vânt" instalate în România au funcţionat, ponderea energiei eoliene în totalul producţiei fiind de peste 16%, un maxim al anului.