Agricola Bacău şi-a încetinit de aproape patru ori creşterea în S1: plusul este de doar 5%

Autor: Gabriel Razi 24.07.2012

Grupul Agricola Bacău, unul dintre cei mai mari producători şi procesatori de carne de pasăre din România, şi-a majorat afacerile cu 5% în primul semestru al anului, la 252 milioane lei (57 mil. euro) pe fondul creşterii încasărilor din segmentul de carne de pasăre, care acoperă două treimi din business.

Avansul înregistrat în primul semestru al acestui an este însă de aproape patru ori mai mic decât cel înregistrat în perioada similară din 2011 atunci când producătorul de carne de pasăre a reuşit să îşi majoreze cu 18% încasările faţă de anul 2010.

"Creşterea vânzărilor la carnea de pasăre face parte din strategia Agricola de a-şi eficientiza activitatea, inclusiv prin creşterea volumelor vândute. În primul semestru volumele de carne de pasăre au depaşit 15.000 de tone şi cred că până la sfârşitul anului ne vom apropia de ţinta de 35.000 de tone", a declarat Grigore Horoi (foto), preşedintele Agricola Bacău.

Vânzările de carne de pui ale grupului Agricola au înregistrat în S1 un avans de 3% în volum.

Dacă va reuşi să îşi păstreze acelaşi ritm de creştere al businessului ca în primele şase luni ale anului, Agricola Bacău va reuşi la finalul acestui an să aibă o cifră de afaceri de aproximativ 500 milioane de lei (114 mil. euro).

Rezultatele din primele şase luni sunt în ton cu cifrele bugetate la începutul anului. Oficialii Agricola Bacău şi-au bugetat pentru acest an o majorare a businessului în medie cu 10%.

Deşi grupul Agricola Bacău s-a concentrat în ultima perioadă pe diversificarea producţiei şi lansarea de produse cu valoare adăugată mare, producţia şi vânzarea de carne de pasăre, făcute prin intermediul firmei Agricola Internaţional Bacău, continuă să acopere două treimi din cifra de afaceri a grupului.

Agricola Internaţional Bacău a terminat primul semestru cu afaceri de 163,3 milioane de lei (37 mil. euro), în creştere cu 7% faţă de perioada similară din anul 2011.

Deşi în ultimii doi ani producătorii şi procesatorii de carne s-au avântat către pieţele externe în căutarea de noi pieţe care să le asigure creşterea în contextul unui consum în cădere liberă pe piaţa internă, Agricola Bacău estimează că în acest an exporturile vor rămâne constante şi că vor acoperi 20% din cifra de afaceri. Agricola Bacău face exporturi în Germania, Olanda, Franţa, Grecia sau Marea Britanie.

Pe o piaţă afectată în ultimii doi ani de scăderea consumului şi de majorarea TVA la 24%, Agricola Bacău concurează cu alţi jucători precum Transavia, Avicola Buzău, Avicola Crevedia sau Agroli.