Cel mai mare fond din România vrea rating de la S&P-ul fondurilor mutuale

Autor: Roxana Pricop 19.07.2012

Fondul BCR Obligaţiuni, cel mai mare fond de investiţii din România, cu active în gestiune de 3,2 miliarde de lei (700 mil. euro), vrea să fie evaluat şi să obţină un rating din partea marilor agenţii de rating din domeniu, putând deveni astfel primul fond local cu notă de la Morningstar sau Lipper.

 

"Din momentul în care fondul va împlini cinci ani de existenţă, în luna noiembrie a acestui an, vrem să aplicăm pen­tru obţinerea unei certificări din partea unei agenţii inter­na­ţionale de rating. Cele două repere din domeniul eva­luării fon­durilor mutuale sunt agenţiile Morningstar şi Lipper, un fel de Standard&Poor' şi Moody's", a spus Dragoş Neacşu, pre­şe­dintele societăţii Erste Asset Management, care ad­mi­nistrează fondul BCR Obligaţiuni.

 

Obţinerea unui rating pentru fondurile de investiţii este o regulă pentru managerii de pe pieţele din Vest. Piaţa locală nu are însă niciun fond certificat internaţional, şi din cauza unor diferenţe dintre sistemul local şi cel internaţional cu privire la evaluarea investiţiilor pe care le fac fondurile. Certificarea da­tă de aceste agenţii, actualizată uneori chiar lunar, se bazează pe o analiză a performanţelor istorice şi a costurilor fondurilor, astfel încât investitorii să fie cât mai bine infor­maţi cu privire la calitatea fondurilor în care îşi plasează banii.

 

Cele mai mari agenţii de rating sunt compania ame­ricană Morning­star, sistemul de rating fo­losit fiind cel cu stele (cinci stele e cel mai ri­dicat rating), şi Lipper, par­te din grupul Thomson Reu­ters, care fo­lo­seşte un ra­ting bazat pe ci­fre (numă­rul cinci fi­ind cel mai ridicat rating).

 

"Obţinerea unui ra­ting este extrem de im­por­tantă pentru că va atra­ge intrări mai con­sis­ten­te din partea inves­tito­rilor institu­ţionali. Fon­du­rile mu­tua­le duc mare lip­să de investitori in­sti­tu­ţionali. Fon­du­rile de pensii şi com­paniile de asigu­rări sunt însă cele mai importante pentru ca piaţa să se ma­tu­rizeze. Mai puţin de 1% din activele fondurilor mutuale sunt deţinute de investitori instituţionali", a explicat Neacşu.

 

În cazul BCR Obligaţiuni, din totalul de 95.000 de investitori doar 3.000 sunt persoane juridice, denumire care include şi investitori instituţionali, dar şi fundaţii, universităţi de stat şi private, şcoli, rituri de cult, echipe de fotbal. Cei mai numeroşi, respectiv 92.000, sunt investitorii de retail.

 

Cea mai mare sumă plasată în BCR Obligaţiuni de o persoană fizică este în valoare de 8 milioane de lei, în timp ce valoarea sumei depusă de un investitor instituţional se ridică la 100 milioane de lei.

 

"Pentru investitorii de retail, această certificare va aduce un confort în plus cu privire la investiţiile pe care le face fondul", a mai spus Neacşu.

 

Activele de 3,2 miliarde de lei ale BCR Obligaţiuni sunt investite în titluri de stat, obligaţiuni emise de bănci şi companii, în depozite bancare şi în obligaţiuni emise de primării locale. Fondul BCR Obligaţiuni a ajuns la active de 3,2 miliarde de lei şi la 95.000 de investitori după ce a fuzionat prin absorbţie cu fondul BCR Monetar, care avea înaintea fuziunii active de 1,67 miliarde de lei şi un portofoliu de 62.200 de investitori. Procesul de fuziune s-a încheiat pe 30 iunie şi a avut loc ca urmare a schimbării reglementărilor pe care trebuie să le respecte fondurile monetare.

 

roxana.pricop@zf.ro