CJUE: Nu pot fi incluse din oficiu asigurări de anulare a călătoriei la vânzarea biletelor de avion

Ziarul Financiar 19.07.2012

Potrivit CJUE, în calitate de "supliment opţional", o asigurare pentru anularea călătoriei nu poate fi propusă decât pe baza unei opţiuni explicite de acceptare ("opt-in").

Regulamentul 1008/20081 urmăreşte în special să asigure o mai mare transparenţă a tarifelor pentru zborurile cu punctul de plecare în Uniunea Europeană.

Vânzătorii de bilete de avion trebuie să indice în orice moment "preţul final", şi anume tariful pentru zbor, precum şi toate tarifele, impunerile şi tarifele suplimentare indispensabile pentru necesităţile acestui zbor. În ceea ce priveşte "suplimentele de preţ opţionale" aferente unor servicii complementare neobligatorii, acestea trebuie să fie comunicate în mod clar la începutul oricărui proces de rezervare, iar acceptarea lor de către client trebuie să se facă pe baza alegerii clientului.

Societatea ebookers.com Deutschland administrează un site internet, prin intermediul căruia comercializează călătorii cu avionul. Atunci când, în cursul procesului de rezervare clientul alege un anumit zbor, în partea din dreapta sus a paginii internet, sub titlul "Costurile dumneavoastră actuale de călătorie", apare o prezentare a costurilor. Această prezentare include, pe lângă costurile pentru zborul propriu-zis, un cuantum pentru "taxe şi redevenţe", precum şi costurile aferente unei "asigurări pentru anularea călătoriei", calculate din oficiu. Totalul acestor costuri este reprezentat de "preţul global al călătoriei". În partea de jos a paginii internet, clientul este informat despre modul în care trebuie să procedeze pentru a refuza asigurarea pentru anularea călătoriei inclusă din oficiu. Această procedură constă într-o opţiune explicită de refuz ("opt-out"). În cazul în care clientul plăteşte după ce şi-a finalizat reservarea, ebookers.com plăteşte companiei aeriene preţul zborului, taxele şi redevenţele autorităţilor competente, iar prima de asigurare societăţii de asigurare, care este independentă din punct de vedere juridic şi economic de compania aeriană.

O asociaţie germană de protecţie a consumatorilor a chemat în justiţie ebookers.com, pentru a obţine încetarea acestei practici care constă în includerea din oficiu a unei asigurări pentru anularea călătoriei în tariful pentru zbor. În acest context, Curtea de Apel din Köln a solicitat Curţii de Justiţie a UE să clarifice dacă preţurile unor asemenea servicii prestate de terţi, facturate clientului de către societatea care propune zborul sub forma unui preţ global, împreună cu tariful pentru zbor, reprezintă "suplimente de preţ opţionale", astfel încât să fie necesar ca acceptarea serviciilor în cauză de către client să se facă pe baza alegerii clientului.

Curtea UE aminteşte, mai întâi, că dreptul Uniunii urmăreşte să garanteze informarea şi transparenţa preţurilor serviciilor aeriene şi, prin urmare, contribuie la asigurarea protecţiei clientului. Aceasta arată că "suplimentele de preţ opţionale" sunt aferente unor servicii care vin în completarea serviciului aerian propriu-zis. Acestea nu sunt nici obligatorii, nici indispensabile pentru necesităţle zborului, iar clientul poate alege să le accepte sau să le refuze. Tocmai pentru că clientul este în măsură să îşi exercite alegerea, dreptul Uniunii impune ca asemenea suplimente de preţ să fie comunicate în mod clar, transparent şi lipsit de ambiguitate la începutul oricărui proces de rezervare, iar acceptarea lor de către client trebuie să se facă pe baza alegerii acestuia. Această cerinţă urmăreşte să împiedice ca un client să fie incitat să cumpere servicii complementare care nu sunt indispensabile zborului propriu-zis, cu excepţia situaţiei în care alege în mod expres să le cumpere şi să plătească suplimentul de preţ.

În continuare, Curtea UE consideră că ar fi contrar obiectivului de protecţie a clientului ca această protecţie să depindă de împrejurarea că serviciul opţional este prestat de o companie aeriană sau de o altă societate distinctă din punct de vedere juridic. În schimb, este important ca serviciul complementar opţional şi preţul său să fie propuse în raport cu zborul propriu-zis în cadrul procesului de rezervare aferent acestuia.

Curtea de la Luxemburg răspunde că noţiunea "suplimente de preţ opţionale" include preţurile unor servicii - precum asigurarea pentru anularea călătoriei - aferente călătoriei cu avionul, prestate de o persoană diferită de transportatorul aerian şi facturate clientului de către vânzătorul acestei călătorii sub forma unui preţ global, împreună cu tariful pentru zbor.