Profesiile următorilor cinci ani - în ce domeniu trebuie să se angajeze cei care vor să se ţină deoparte de şomaj

Autor: Adelina Mihai 18.07.2012

Ingineri specializaţi în energie sau în agricultură care cunosc limbi asiatice, programatori, specialişti în finanţe sau contabilitate, dar şi sudori, electricieni sau mecanici – acestea sunt doar câteva dintre profesiile în care ar fi bine să se califice cei care vor să-şi găsească cu uşurinţă un loc de muncă în următorii 3 – 5 ani.

Într-un context economic incert ce datează de câţiva ani, nu se poate spune că există o reţetă a succesului în carieră pentru anul 2015, de exemplu, însă capacitatea de adaptare rapidă la schimbările tehnologice şi flexibilitatea sunt calităţile celor care vor să aibă un serviciu la care să meargă cu zâmbetul pe buze în viitor."Specialiştii în domeniul IT vor rămâne, pentru o lungă perioadă de timp, una din cele mai căutate categorii de angajaţi. Putem spune ca în acest moment nu există societate comercială care să nu aibă nevoie de un specialist IT sau de un program IT dezvoltat şi implementat de un dezvoltator software", spune Liliana Graure, branch manager în cadrul companiei cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup.

De altfel, IT-ul este domeniul cu cea mai spectaculoasă evoluţie în ceea ce priveşte evoluţia salariilor în ultimii trei ani: salariul mediu net în industria IT a crescut cu 40% în 2011 faţă de 2009, ajungând până la valoarea de aproape 3.700 de lei (870 de euro), fiind de 2,5 ori mai mare decât salariul mediu net din întreaga economie."Agricultura şi IT-ul sunt principalele domenii în care inginerii vor fi la mare căutare în următorii trei ani. Deşi inginerii agronomi nu au salarii foarte mari (un inginer cu 3-4 ani experienţă are un salariu net de 570 de euro/lună), acestea sunt bune pentru zonele din provincie în care există cerere pentru această meserie. În schimb, un dezvoltator software bun câştigă 1.500 de euro net pe lună, iar un senior ajunge până la 3.000 de euro net pe lună", a spus Sorin Roibu, managing partner al Arthur Hunt România, companie cu activităţi de evaluare şi recrutare a executivilor de top.

Consultanţii spun însă că se vor căuta mai mult candidaţi cu profesii specializate, cum sunt cele de consultanţă juridică sau fiscală, care au aplicabilitate mare în business, indiferent de domeniu."Punctual, cred că în anumite domenii care vor beneficia de tehnologizare în perioada următoare (energie, agricultură) va fi căutată profesia de inginer, în sensul celui care ştie să facă <engineering> pentru mărirea productivităţii, în aceste cazuri de kw/h sau tone/la hectar. În IT, profesia de programator va rămâne una dintre cele mai solicitate din România", spune consultantul în management Lucian Vînătoriu.

El se aşteaptă ca pe proiectele IT specializate să fie tot mai căutaţi managerii de proiecte, pentru că giganţii IT vor continua să investească în pieţele favorabile dezvoltării domeniului IT, cum este România. Cu toate acestea, diploma de absolvire pe care scrie "inginer" nu este suficientă pentru a face faţă unui job, pentru că există un decalaj între şcoală şi tehnologiile moderne aplicate în industrie. De aceea, se vor căuta ingineri dispuşi să se adapteze la ultimele tehnologii, care să aibă abilităţi de project management şi care să cunoască limbi străine, eventual asiatice.

"Şi categoria muncitorilor calificaţi va înregistra o creştere semnificativă, ţinând cont că industriile care au nevoie de această categorie de personal sunt în creştere. Ne referim la operatori CNC (Computer Numerical Control - n. red.), electricieni, sudori, mecanici industriali etc. Din păcate, pentru acele meserii avem doar câteva şcoli, cei calificaţi sunt insuficienţi, au o vârstă înaintată, iar cursurile de calificare sunt aproape inexistente şi foarte scumpe", a adăugat Liliana Graure de la Manpower.

Companiile vor să se asigure în această perioadă că au un model de business stabil şi sănătos, la care să contribuie oameni capabili să se adapteze şi să reziste schimbărilor rapide ale economiei. "În aceste condiţii, posturile din departamentele de control financiar, de bugetare, planificare şi analiză vor deveni factori majori în influenţarea modului în care se vor dezvolta companiile", a spus Samantha Lake Crocker, area business director în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane Gi Group.

 

De asemenea, companiile vor încerca să îşi dezvolte forţa de vânzări, ceea ce înseamnă că vânzătorii care au avut performanţe bune în această perioadă de criză, când le-a fost imposibil să-şi atingă targetele din trecut, vor fi la mare căutare.

"Creşterea sectorului auto a determinat o cerere de specialişti în inginerie şi tehnicieni şi credem că această tendinţă va continua, având în vedere că România este recunoscută ca fiind o ţară rentabilă din punctul de vedere al costurilor şi a eficienţei, în care se poate produce şi exporta atât în vestul Europei, cât şi la nivel global", a mai spus Samantha Lake Crocker.Pe de altă parte, într-un orizont de timp de 3 - 5 ani, unele domenii se vor restrânge natural, nu atât din cauza dificultăţilor economice, cât mai ales din cauza automatizărilor, mai spun specialiştii.

"Mă refer la setul de profesii din zona middlemen (fără legătură cu middle management), în sensul în care se va putea încheia o asigurare sau face o plată online, în care nu va mai fi nevoie de ajutorul agentului de asigurări sau de teller-ul de la bancă. Acelaşi principiu poate fi valabil la achiziţia de mobilă pentru casă sau la achiziţia unui autoturism. Sunt profesii care se apropie de finalul lor evolutiv, aşa cum astăzi nu mai avem nevoie de operatoarele de telefonie fixă sau de procesatorii de pelicule fotografice", a adăugat consultantul în management Lucian Vînătoriu.

O altă industrie în creştere este cea a serviciilor, mai ales a centrelor de servicii, unde se vor căuta în continuare specialişti în domeniul financiar/contabil, resurse umane şi personal de suport. "Ce este important pentru aceste job-uri este diversitatea de limbi străine cerută. Vorbim în acest moment de toate limbile europene, însă sunt previziuni pentru a avea inclusiv cereri pentru limbi asiatice", a mai spus Liliana Graure.
Şi în domeniul cercetării, în care salariile au crescut cu 15% în ultimii trei ani, apar noi specializări, tot ca urmare a dezvoltării tehnologice.

"Am implementat de curând poziţia de <specialist eye tracker> în cadrul companiei. Având în vedere că am achiziţionat acest echipament de curând în firmă, avem nevoie de oameni pregătiţi pe acest domeniu. Chiar dacă la acest moment piaţa din România nu este educată să folosească astfel de echipamente, noi credem că în viitor se va dezvolta foarte mult. Ne gândim, de asemenea, să ne dezvoltăm tot mai mult pe zona de visual şi neuromarketing şi vom forma specialişti in acest domeniu", a spus Alexandru Zodieru, directorul general al firmei de cercetare Cult Market Research, cu afaceri de 100.000 de euro anul trecut.

Eye Tracker este un dispozitiv sub forma unor ochelari care susţin camere video, folosind un sistem complex de analiză a reacţiilor la stimuli vizuali, oferind companiilor posibilitatea de a testa imagini (afişe, pliante sau alte tipuri de materiale promoţionale), materiale video (spoturi, trailere, videoclipuri etc.) sau chiar poziţionarea la raft a anumitor produse.

Este posibil ca şi educaţia să aducă surprize în ceea ce priveşte profesiile viitorului, iar profesorii să fie mai bine plătiţi, în funcţie de performanţă, pentru că "sistemul educaţional este la pământ, iar mai jos nu are unde să se ducă", mai spun specialiştii.

"Într-o notă futuristă, putem asista la apariţia unor noi profesii într-un orizont mediu de timp. Datorită ubicuităţii tehnologiei, mă aştept să trec într-o zi pe lângă (sau pe la?) un specialist în tratarea dependenţei de mediul online. Cred că ar putea fi una dintre noile profesii în devenire... Cât despre celelate profesii cunoscute (doctor, avocat, instalator), cred că vor trece relativ uşor testul timpului şi le vom reîntâlni şi în viitor", a mai spus consultantul Vînătoriu.