Cele mai mari 50 de firme IT&C au avut afaceri de aproape 7 mld. euro şi 38.000 de angajaţi în 2011

Autor: Adrian Stefan Seceleanu 16.07.2012

Centrul de servicii al HP a ajuns la 2.600 de angajaţi în România, aproape de nivelul Orange, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de telecom. Afacerile americanilor de la Oracle au sărit în premieră de 100 mil. euro.

Cele mai mari 50 de companii IT&C din România au înregistrat anul trecut afaceri de aproximativ 6,6 mld. euro şi au angajat în medie 37.900 de oameni, arată datele din bilanţurile publicate de firme pe site-ul Mi­nisterului Finanţelor şi prelucrate de ZF.

Din cele 50 de firme doar nouă au avut pierderi nete - care au însumat 99 mil. euro, în timp ce restul au avut un profit net cumulat de peste 380 mil. euro.

La fel ca în anii precedenţi Orange şi Vo­da­fone, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de telefonie mobilă, au înregistrat cele mai mari câştiguri nete din industrie, chiar dacă per an­sam­blu evoluţiile din 2011 de pe piaţa de comu­ni­caţii au fost dificile. Fără a lua în calcul rezultatele Orange şi Vodafone, cel mai mare câştig net obţinut de o companie din top 50 a fost marcat de sucursala locală a IBM: 13,2 mil. euro.

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii a înregistrat şi anul trecut pierderi, care au depăşit 10 mil. euro, în timp ce datoriile au stagnat la aproape 180 mil. euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finanţe.

Dintre companiile controlate de antreprenori români cele mai mari câştiguri nete au fost obţinute de Siveco, Teamnet şi Gersim.

Dintre toate companiile din top cea mai mare scădere a cifrei de afaceri a fost înregistrată de compania de distribuţie IT&C Omnilogic: rulajul firmei conduse de Gabriel Marin a scăzut cu 55%, la 55,3 mil. euro. Şi Software Development & Consulting (SDC), compania de soft şi servicii IT deţinută de Omnilogic - care nu intră în top 50 firme IT&C, a înregistrat anul trecut o scădere de 66% a veniturilor, la 6 mil. euro, potrivit datelor de la Finanţe.

16 companii din top au înregistrat anul trecut venituri mai mici, potrivit datelor de la Finanţe, în timp ce restul au înregistrat creşteri. În realitate, numărul companiilor pe creştere ar putea fi mai mare, în condiţiile în care datele de la Finanţe nu reflectă, în toate cazurile - cum este cel al Siveco - spre exemplu, întreg businessul companiei şi în special cel de pe pieţele internaţionale. Datele de la Finanţe mai arată şi că RHS Company şi Scop Computers, distribuitori IT&C care au intrat în insolvenţă în acest an pe fondul unei anchete a Fiscului, au avut un rulaj cumulat de aproape 160 mil. euro anul trecut.

Creşterea puternică a afacerilor Samsung, al cărei rulaj a ajuns la 361 mil. euro anul trecut, s-a resimţit şi în businessul partenerilor companiei sud-coreene. Gersim Impex, distribuitor de telefoane mobile Samsung, a avut anul trecut afaceri de 59 mil. euro, în creştere cu aproape 200%, şi un profit net de peste 2 mil. euro.

Anul 2011 a marcat şi o dezvoltare puternică a centrului de servicii IT deţinut de HP în România, care a ajuns la aproape 2.700 de angajaţi şi la un rulaj de peste 60 mil. euro.