Investiţii în criză: Symmetrica a mizat 10 milioane de euro pe fabrici de pavele

Autor: Andreea Neferu 16.07.2012

Sucevenii de la Symmetrica au investit în ultimii trei ani peste 10 milioane de euro în construcţia a trei noi fabrici de pavele în ciuda crizei şi a faptului că jucătorii din piaţa materialelor de construcţii se plâng că a scăzut puternic consumul, scrie revista BUSINESS Magazin.

Sebastian Bobu, directorul executiv al companiei Symmetrica, deţinută de Florentina Mihaela Stanciu şi de Florin Cristinel Stanciu, motivează construcţia fabricii finalizate anul acesta în judeţul Braşov, o investiţie de 2,1 mil. euro, prin faptul că, cel puţin în domeniul pavelelor, consumul nu a scăzut decât pentru o scurtă perioadă de timp. "Pavajul este un produs relativ recent pe piaţa noastră, intrat acum 10-15 ani şi, odată cu timpul, oamenii înţeleg avantajele sale. Va trebui să existe o creştere", spune, optimist, directorul companiei sucevene.

Acesta este şi motivul pentru care Symmetrica a decis să înceapă un program de investiţii pe termen lung. Până acum, compania a investit circa 16,5 milioane de euro în cele patru fabrici pe care le deţine. "Devii interesant pentru client atunci când îi oferi un preţ bun. Dacă eşti la distanţă mare de el, costurile cu transportul devin foarte mari şi nu mai este rentabil să vinzi astfel de produse", spune Bobu. Dacă distanţa dintre fabrică şi client depăşeşte 200-250 de kilometri, vânzarea nu mai este deloc profitabilă.

Sebastian Bobu a intrat în companie în 2004, primul său rol fiind acela de a organiza departamentul de execuţie şi de montaj pavele. Ulterior, a preluat funcţia de director tehnic, iar începând cu anul 2007, este directorul executiv al Sym­metrica. Revenind însă la pavele, reprezentantul Symmetrica spune că perioada de criză nu a afectat compania foarte mult. "În 2009-2010 am avut o uşoară scădere a cifrei de afaceri, după care în anul următor am recuperat", spune Bobu. Astfel, compania a reuşit să-şi dubleze afacerile anul trecut până la 13,5 milioane de euro.

Citiţi materialul integral în BUSINESS Magazin www.bmag.ro