Top 10 cele mai mari firme din IT: ce afaceri, profit, datorii şi câţi angajaţi au avut în 2011

Autor: Adrian Seceleanu 15.07.2012

Compania finlandeză Nokia şi subsidiarele locale ale giganţilor France Telecom Orange şi Vodafone au fost anul trecut cele mai mari companii IT&C din România după cifra de afaceri, iar în top au intrat doar trei firme care sunt controlate de antreprenori români, arată datele publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe şi prelucrate de ZF.

Compania Nokia a rămas şi în anul 2011 cel mai mare jucător din industria locală IT&C cu un rulaj de 968 mil. euro, în condiţiile în care unitatea de asamblare din ju­deţul Cluj a lucrat în cea mai mare parte a anu­lui înainte de a fi închisă. Pe fondul dez­vol­tării portofoliului de produse asamblate în 2010 Nokia România atinsese un rulaj de 1,6 mld. euro.

Odată cu închiderea fabricii din Cluj Nokia nu va mai intra, cel mai probabil, în acest an în topul celor mai mari companii IT&C locale, din punctul de vedere al cifrei de afaceri.

Locurile următoare în top sunt ocupate de Orange, Vodafone şi Romtelecom, cei mai mari jucători de pe piaţa locală de comunicaţii.

Subsidiarele locale ale Orange şi Vodafone rămân companiile cu cel mai mare profit net dintre companiile IT&C locale, cu un câştig net cumulat de aproape 300 mil. euro în 2011. Datele de la Finanţe arată că Orange şi-a păstrat şi în 2011 poziţia de lider autoritar a pieţei locale de comunicaţii - din punctul de ve­dere al cifrei de afaceri, profitului şi numărului de utilizatori.

De subliniat este avansul puternic al afacerilor din România ale companiei cana­di­ene Celestica - un furnizor de compo­nente pen­tru echipamente electronice. Compania cana­diană, care are o unitate de producţie în vest­ul României, în judeţul Bihor, a ajuns la afaceri de 556 mil. euro faţă de 300 mil. euro în urmă cu un an, ajungând astfel pe locul 5 în top cele mai mari firme locale de profil. Celestica şi-a mărit şi numărul mediu de angajaţi - de la 930 în 2010 la 1.163 anul trecut. Fabrica din ju­de­ţul Bihor a Celestica a fost construită de la zero în anul 2004. Fabrica Celestica din România furnizează soluţii de producţie care includ managementul lanţului de aprovizionare şi servicii de inginerie, soluţii de proiectare a proceselor şi metodelor de testare utilizate în industria electronică. Printre cei peste 100 de clienţi ai Celestica la nivel global se numără Alcatel Lucent, EMC, HP, Honey­well, Juniper, NEC, Ploycom, Raytheon şi, până de curând, şi Research in Motion (BlackBerry).

Cea mai mare companie IT&C controlată de un antreprenor local rămâne RCS&RDS, unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de cablu şi satelit TV, internet şi telefonie fixă şi mo­bilă de pe piaţă. Afacerile companiei fondate de omul de afaceri Zoltan Teszari din Oradea au ajuns anul trecut la 479 de milioane de euro. RCS&RDS a avut pierderi nete de aproape 3 mi­lioane de euro, potrivit datelor de la Finanţe. Anul trecut datoriile RCS&RDS au crescut cu 100 mil. euro la 860 mil. euro, arată datele privind datoriile totale ale companiilor la finele lui 2011.

Locul şapte în topul celor mai mari com­pa­nii IT&C locale este ocupat de Cosmote, com­panie care are acelaşi acţionar majoritar ca şi Rom­telecom - grupul elen OTE.

Celelalte două companii controlate de an­tre­prenori români care intră în top 10 firme IT&C sunt Asesoft Distribution (care şi-a schim­bat anul trecut numele în Network One Dis­tri­bu­tion) şi Dante Internaţional (compania care controlează cel mai mare retailer IT&C on­line local - eMag.ro), conform datelor de la Finanţe. Atât eMag, cât şi NOD sunt controlate de oa­me­nii de afaceri Sebastian Ghiţă şi Iulian Stanciu.