Acţionarilor BT le-au intrat în conturi acţiuni de 27 mil. euro

Autor: Adrian Cojocar 15.07.2012

Banca Transilvania (TLV) a anunţat pe bursă că operaţiunea de majorare a capitalului băncii cu suma de 129,4 mil. lei (28,5 mil. euro) prin încorporarea rezervelor de profit din anul anterior a fost înregistrată la Registrul Comerţului.

Acţionarii băncii au primit la finele săptămânii trecute titluri Banca Transilvania evaluate în prezent pe bursă la circa 27 milioane de euro, luând în calcul ultimul preţ de piaţă al acestor acţiuni, de 0,963 lei/unitate. Fiecare acţionar al băncii care deţinea anterior 100 de titluri a primit cu titlu gratuit aproximativ şapte noi acţiuni la Banca Transilvania în urma finalizării operaţiunii de majorare a capitalului.

Majorarea capitalului social s-a realizat prin capitalizarea rezervelor constituite din profitul net al anului 2011, în sumă de 122,5 milioane de lei (29 milioane de euro), rezerve din anii precedenţi în valoare de 6,12 mil. lei, respectiv 0,73 mil. lei reprezentând prime de emisiune încasate din operaţiuni de majorare efectuate anterior. În urma operaţiunii au fost emise şi înregistrate 129,4 milioane de noi titluri Banca Transilvania, fiecare având o valoare nominală de un leu/acţiune.

Titlurile Băncii Transilvania au închis săptămâna trecută cu o apreciere de 3%. De la începutul anului acţiunile băncii s-au apreciat pe bursă cu 16,9%, reprezentând unul dintre cele mai mari avansuri din această perioadă.

Banca a obţinut în primul trimestru un profit net de 91,8 milioane lei (21,1 milioane euro), mai mare cu 73% faţă de perioada similară a anului trecut, în principal datorită diminuării provizioanelor cu 27%, la 83,8 milioane lei (19,2 milioane euro).