Este oficial: Pentru al doilea an consecutiv Hidroelectrica este obligată să declare situaţie de forţă majoră din cauza secetei

Autor: Roxana Petrescu 12.07.2012

Hidroelectrica are în vedere declararea intrării în situaţie de forţă majoră, aplicabilă de la 1 august 2012, în toate contractele de livrare a energiei electrice aflate în derulare, ca urmare a debitelor scăzute din ultima perioadă şi a prognozelor hidrologice nefavorabile pentru semestrul II al anului 2012, a anunţat azi Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica. Acesta este cel de-al doilea an consecutiv în care Hidroelectrica activează clauza de forţă majoră din cauza secetei, după ce anul trecut, în septembrie, a luat o decizie similară pentru a se putea proteja de pierderi. Abia în mai, anul acesta, compania a decis ridicarea clauzei de forţă majoră, dar seceta a lovit din nou producţia de energie a societăţii, aflată în insolvenţă de pe 20 iunie.

"Din cauza debitelor scăzute, atât pe Dunăre cât şi pe râurile interioare, se estimează o scădere a producţiei anuale în 2012 până la cca. 13 TWh, mai mică decât producţia înregistrată în 2011 – 14,6TWh şi decât cea înregsitrată în 2010 – 19,6 TWH. Obţinerea avizelor de forţă majoră se impune deoarece estimările realizate arată faptul că Hidroelectrica va putea livra în perioada următoare cca. 50% din cantităţile contractate", mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei.