Ministrul Sănătăţii: Noua lege a sănătăţii reduce timpul în care pacientul poate fi despăgubit pentru o eroare medicală

Autor: Ioana David 12.07.2012

Proiectul de lege din domeniul sănătăţii lansat în dezbatere publică prevede reducerea timpului în care pacientul poate fi despăgubit pentru o eroare medicală, a spus Vasile Cepoi, ministrul Sănătăţii.

"Conform propunerilor noului proiect de lege, asiguratorul va prelua diferendul dintre pacient şi unitatea medicală. De asemenea, tot asiguratorul va fi obligat să acorde sume şi pentru despăgubirile morale, nu numai pentru cele materiale, aşa cum este situaţia în prezent. Am mai stabilit şi o serie de termene clare în care pacientul va fi despăgubit. O altă noutate este aceea că, asigurătorul va avea obligaţia să propună rezolvarea neînţelegerilor mai întâi pe cale amiabilă", a spus Vasile Cepoi, ministrul sănătăţii.

Potrivit proiectului, "în termen de maximum 60 zile de la primirea de la pacient a tuturor informatiilor si documentelor si respectiv de la primirea de la unitatea medicala a punctului de vedere al acesteia si a documentelor in sustinere, societatea de asigurări va incheia procedura de evaluare a cererii de despagubiri, urmand sa decida aprobarea solicitarii de despagubiri, aprobarea partială a cererii de despagubiri sau respingerea motivată a cererii de despagubiri".