Piaţa internă de mobilă a scăzut cu 20%, iar producătorii aleargă după creştere pe pieţele externe

Autor: Ioana David 11.07.2012

Piaţa internă de mobilă a scăzut cu 20% în primele trei luni ale acestui an, până la 122 mil. euro, arată datele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR). În acelaşi interval de timp, exportul s-a majorat cu 7,5%, în timp ce producţia s-a redus cu 2%.

Piaţa internă continuă în acest fel tendinţa de scădere din ultimii ani, însă pentru prima dată apare şi reducerea producţiei. Anul trecut, spre exemplu, producţia de mobilă a stagnat.
Unii producători de mobilă, aşa cum este cazul Elvila, sunt în linie cu piaţa, adică au anunţat scăderi la vânzările magazinelor din ţară şi creşteri susţinute la export.
În cazul Elvila, exportul generează aproximativ 40% din cifra de afaceri a grupului, iar dintre pieţele europene, cele mai bune rezultate se înregistrează în continuare în Germania. Elvila este o afacere controlată de omul de afaceri Viorel Cataramă, iar anul trecut a avut un rulaj de peste 100 mil. euro.
Potrivit datelor APMR, Germania a fost în primul trimestru al acestui an principala destinaţie externă pentru firmele româneşti, în timp ce statele cu cele mai mari creşteri la export au fost Bulgaria, Portugalia, SUA şi Marea Britanie.
Dacă speranţele Elvila sunt la export, alte businessuri mizează pe piaţa internă, pe magazinele din provincie sau pe colecţiile proprii. Mobexpert, spre exemplu, a raportat un avans de peste 6% al vânzărilor în primul trimestru.
Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, spunea că pe segmentul de mobilă corp se resimte într-adevăr o scădere, compensată de alte colecţii, cum sunt saltelele, textilele sau mobila de grădină. Mobexpert a avut anul trecut afaceri de 114 mil. euro.
Mobila, pe ultimul loc în bugetul de achiziţii
"În lista de priorităţi a pesoanelor fizice mobila este pe ultimul loc. Bugetul s-a subţiat şi banii merg în alte părţi", a spus Ioan Mărginean, directorul economic al Silvarom. Compania este un producător de talie medie în industria mobilei cu o cifră de afaceri în creştere cu 30% anul trecut comparativ cu nivelul de 17,9 mil. lei (4,2 mil. euro) din 2010.
În opinia lui Mărginean, un semnal de revenire ar trebui să fie construcţia de case şi de birouri, dar care nu şi-au reluat creşterea.
"La noi a fost exact invers. Piaţa internă a crescut pentru că am menţinut licitaţiile cu şcolile. Însă nu reuşim să spargem zidul exportului", a spus Ioan Mărginean, directorul economic al Silvarom.
Compania produce printre altele şi mobilier şcolar, iar în ultima perioadă a câştigat mai multe lictaţii pentru mobilarea şcolilor.
În industria mobilei lucrau în primele trei luni ale anului 52.900 de persoane, în creştere cu 7,5% faţă de acelaşi interval din 2011. În legătură cu această creştere, Mărginean spune că probabil au apărut noi firme.
Potrivit unor estimări anterioare ale reprezentanţilor APMR, exportul de mobilă ar putea creşte cu peste 12% în acest an, în timp ce importurile ar urma să se majoreze cu maximum 8%.