TF1, "avertizat" după difuzarea înregistrărilor cu negocierile dintre Merah şi poliţia franceză -CSA

Autor: Alin Constantin Pilat 10.07.2012

Postul de televiziune TF1 a fost aspru criticat, în special de către apropiaţii victimelor lui Merah, un franco-algerian în vârstă de 23 de ani, care a asasinat între 11 şi 19 martie, în sud-vestul Franţei, trei militari şi patru evrei, dintre care trei copii.

TF1 a susţinut că nu a fost vorba despre o căutare a senzaţionalului, ci a acţionat în acest fel în spiritul datoriei sale de a informa.

"Această decizie este un semnal", a declarat preşedintele CSA, Michel Boyon, în timpul unei conferinţe de presă. "Este un apel la responsabilizarea tuturor operatorilor", CSA referindu-se la lipsa deontologiei posturilor de televiziune.

În caz de recidivă, CSA poate, în cazuri extrem de rare, să stabilească sancţiuni, precum citirea unor mesaje în care se prezintă scuze, sau amenzi care ar putea ajunge la valoarea de 3 la sută din cifra de afaceri.

CSA s-a referit la articolul 15 din cadrul unei convenţii a audiovizualului privind precauţii necesare ce trebuiesc respectate în materie de informaţii, potrivit lui Rachid Arhab, membru al Consiliului, responsabil cu deotologia. E

Potrivit fragmentelor difuzate de postul de televiziune, Merah afirmă că este pregătit să continue să ucidă, dă asigurări că are legături cu al-Qaida şi organizaţii extremiste importante şi explică felul în care a înşelat vigilenţa serviciilor de informaţii care îl supravegheau.

Afirmând că este membru Al-Qaida, el a fost împuşcat în cap, pe 22 martie, de membrii unei unităţi de intervenţie a poliţiei, în cursul asaltului asupra apartamentului în care s-a baricadat.