Semne bune şi rele din economie în luna mai. Analiştii cred că al doilea trimestru a readus creşterea

Autor: Claudia Medrega 11.07.2012

Luna mai a adus veşti amestecate dinspre economie. Semnale favorabile au venit de la comerţul cu amănuntul, construcţii, inflaţie şi chiar exporturi, în timp ce deprecierea leului şi creşterea dobânzilor la creditele pentru companii au afectat încrederea, dar şi bugetele românilor. Economia a reintrat în recesiune în primul trimestru, dar analiştii se aşteaptă ca în T2 să se înregistreze revenirea PIB în teritoriul pozitiv şi chiar să fie atinsă cea mai mare creştere economică trimestrială din acest an. Totuşi, criza politică internă, suprapusă peste evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, îşi va pune amprenta asupra economiei locale, astfel că plusul la PIB pe întregul an va fi de numai 0,5%.



Dinamica pozitivă a comerţului în primele două luni din T2, dar şi contribuţia favorabilă a agriculturii şi construcţiilor, şi posibil a industriei, ar urma să conducă la cea mai mare creştere economică din acest an, după cum indică unii analişti, după ce în primul trimestru economia a reintrat în recesiune.

"Având în vedere că este perioadă preelectorală, am luat în considerare acutizarea situaţiei politice în proximitatea alegerilor. Astfel, estimăm că PIB-ul va înregistra cel mai înalt ritm de creştere în T2 (+1,5% an/an), urmând ca în cea de-a doua jumătate a anului să-şi încetinească avansul la 0,5-0,7% an/an, ca urmare a deteriorării sentimentului de consum, precum şi a incertitudinii ridicate care amână planurile de investiţii ale companiilor, mai ales în ceea ce priveşte politica fiscală. Criza politică va avea cu siguranţă repercusiuni asupra economiei, deoarece momentan autorităţile par concentrate pe preluarea puterii şi stimularea economiei nu mai reprezintă un obiectiv prioritar", consideră Melania Hăncilă, economistul-şef al Volksbank.

Cel mai important indicator al consumului populaţiei - comerţul cu amănuntul - a înregistrat în luna mai o creştere de 5,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Or, consumul este şansa pentru ca economia României să rămână în teritoriul pozitiv în acest an, în condiţiile în care exporturile nu vor mai putea ajuta PIB-ul ca în anii trecuţi, din cauza problemelor cu care se confruntă zona euro - principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti.

Semnale pozitive au venit şi din zona construcţiilor, care au crescut cu 16,5% faţă de mai 2011.

Producţia industrială, unul dintre cei mai importanţi indicatori din economie, a revenit în luna mai în teritoriul negativ, coborând cu 0,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, după creşterea surprinzătoare de 2,6% din aprilie. Analiştii au anticipat că există şanse ca producţia industrială să fie mai puternică în al doilea trimestru după evoluţia nefavorabilă din primele trei luni ale anului.

Însă, pe ansamblul acestui an industria, unul dintre principalele motoare ale economiei, va avea o contribuţie mai slabă la PIB, conform celor mai multe estimări, având în vedere slăbirea cererii externe pe fondul problemei datoriilor suverane cu care se confruntă Europa.

Exporturile au reuşit să rămână în mai în teritoriul pozitiv pentru a doua lună consecutiv. Unul dintre "mo­toa­rele" din spatele creşterii livrărilor în străinătate în luna mai a fost avansul de 5,1% al exporturilor în ţările din afara Uniunii Europene. După trei luni de scădere continuă a exporturilor în interiorul blocului comunitar, în mai s-a înregistrat şi o creştere de 3,4% pe acest segment, comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut. Nu este clar dacă rezultatele pot fi interpretate ca o creştere a cererii externe, având în ve­de­re că exportatorii au contracte pe termen lung şi plusul poate fi explicat şi prin livrările restante din februarie şi martie.

Pe de altă parte, din domeniul energetic veştile nu sunt bune. Consumul de energie electrică, un indicator a cărui evoluţie dă semnale despre modul în care merge economia, a înregistrat o scădere de 1,8%.

Tensiune în sectorul financiar

Luna mai a fost una dintre cele mai dificile pentru moneda naţională după o lungă perioadă de stabilitate. Deprecierea a venit pe fondul schimbării guvernului, dar şi al îngrijorărilor că Grecia va părăsi zona euro. Ulterior, presiunile de depreciere au fost alimentate şi de tensiunile de pe scena politică.

Oamenii de afaceri anticipează deja că deprecierea leului va scumpi importurile şi va antrena scăderea consumului, ceea ce va încetini creşterea economică şi aşa firavă.

Bancherii au scumpit în luna mai creditele în lei şi euro pentru firme pentru a-şi menţine marjele de câştig în contextul în care resursele de la băncile-mamă, dar şi de pe piaţa locală sunt mai puţine şi mai scumpe. Creditele pentru populaţie au fost mai ieftine datorită promoţiilor aruncate pe piaţă de unele bănci.

Rata anuală a inflaţiei a ajuns în mai la un nou minim istoric, de 1,79%. Dar analiştii anticipează pentru a doua parte a anului reluarea creşterii preţurilor, adică inversarea trendului dezinflaţionist, o influenţă urmând să aibă şi producţia agricolă mai slabă faţă de cea din 2011, precum şi ajustarea unor preţuri administrate şi creşterea cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale. Însă cel mai probabil presiunile inflaţioniste se vor menţine la un nivel moderat, pe fondul unei creşteri a PIB net inferioare potenţialului real de creştere al economiei româneşti.