Fraudă de 220 milioane dolari la o firmă de brokeraj din SUA; fondatorul a încercat să se sinucidă

Autor: Marius Oncu 10.07.2012

Tentativa de sinucidere şi fondurile lipsă de la PFGBest au realimentat îngrijorarea privind stabilitatea industriei de brokeraj, la mai puţin de un an de la scandalul păbuşirii MF Global. După falimentul MF Global a fost descoperită lipsa unor fonduri de circa 1,2 miliarde de dolari din conturile clienţilor.

PFGBest şi-a anunţat clienţii că fondurile din conturile deschise la firmă au fost blocate şi că vor putea doar să-şi lichideze poziţiile deschise, fără a retrage fonduri sau iniţia noi tranzacţii.

Asociaţia Naţională pentru Contracte Futures din SUA, un grup al industriei de profil cu atribuţii de reglementare, a anunţat că a luat o decizie urgentă pentru oprirea operaţiunilor PFGBest, după ce a descoperit că într-un cont bancar despre care firma afirma că ar conţine 225 milioane de dolari se aflau doar 5 milioane de dolari.

"Se pare că firma nu are active suficiente pentru a-şi îndeplini obligaţiile faţă de clienţi", potrivit asociaţiei.

Anunţul a venit la numai câteva ore după ce fondatorul şi preşedintele PFGBest, Russell Wasendorf Sr., a fost găsit în maşina sa, în apropierea sediului firmei, după ce aparent a încercat să se sinucidă. Wasendorf se află în stare critică la un spitalul universitar din Iowa, potrivit presei locale.

PFGBest, care intermediază tranzacţii de 20 de ani, a transmis clienţilor că se află în proces de lichidare, "în contextul investigării unor nereguli privind conturile firmei". În conturile clienţilor PFGBest ar trebui să se afle circa 400 de milioane de dolari, mai puţin de o zecime din fondurile MF Global în momentul intrării firmei de brokeraj în faliment.

Unul din brokerii PFGBest a declarat că fiul lui Wasendorf Sr., Russ Wasendorf Jr., a informat angajaţii despre evenimente, afirmând că a fost găsit un bilet care anunţa sinuciderea cu aluzii la unele probleme financiare în cadrul firmei. Tânărul Wasendorf "părea că se află pe altă lume", a spus brokerul.

Într-o notă către clienţi, PFGBest a anunţat că preşedintele şi fondatorul Russell Wasendorf Sr. a încercat să se sinucidă, fără a furniza date despre starea acestuia. Biroul local al şerifului a afirmat că nu are informaţii asupra tentaivei de sinucidere, iar spitalul local a transmis că nu este internat un pacient sub numele Russell Wasendorf.

Russell Wasendorf Sr. şi-a început cariera ca un trader de materii prime din subsolul casei sale în 1972, oferind seminarii şi programe pentru alţi traderi. În 1990, Wasendorf a lansat Peregrine Financial Group, care va deveni ulterior PFGBest. Afacerea s-a extins la sfârşitul anilor '80, după investiţii inspirate în contextul prăbuşirii pieţei de capital din "Lunea Neagră" în 1972, potrivit site-ului firmei.

PFGBest s-a extins puternic în ultimul deceniu, prin deschiderea de birouri în Canada şi Shanghai, precum şi prin achiziţia rivalului Alaron în 2009.