Artego Târgu-Jiu îi face cu ochiul lui Cătălin Chelu

Autor: Adrian Cojocar 09.07.2012

Producătorul de aspiratoare Electroargeş Curtea de Argeş (ELGS), firmă la care acţionari principali sunt mai multe companii controlate de Cătălin Chelu, a intrat în acţionariatul producă­torului de benzi din cauciuc Artego Târgu-Jiu (ARTE), deţinută de salariaţi, cu un pachet de 5,9% din acţiunile societăţii. Pachetul respectiv este evaluat în prezent pe bursă la peste 3 mil. lei.

Potrivit unei raportări anterioare, firma Electroargeş deţinea 4,3% din acţiunile Artego, iar o altă companie din grupul lui Chelu, Amattis din Galaţi, deţinea 1,82% din titluri.

Achiziţiile realizate de Cătălin Chelu la Artego au făcut ca acţiunile producătorului de benzi din cauciuc să înregistreze una dintre cele mai mari creşteri de pe bursă de la începutul anului, respectiv cu 144%. O altă companie pe care omul de afaceri din Galaţi încearcă să o preia, Carbochim Cluj (CBC) se află de asemenea în topul creşterilor de la bursă anul acesta, cu un avans de 158%.

Potrivit declaraţiilor de la finalul anului trecut ale lui Viorel David, care se află la conducerea Artego de mai bine de 20 de ani, Cătălin Chelu este de mai mult timp interesat să preia producătorul de benzi din cauciuc de la salariaţi, acesta încercând în trecut să cumpere pachetele de acţiuni de la aceştia şi să intre în cadrul Asociaţiei PAS a salariaţilor Artego, care controlează compania cu o deţinere de 70% din titluri. David a spus că s-a opus intrării în PAS a lui Chelu.

SIF Oltenia (SIF5) a fost până recent un alt acţionar semnificativ al Artego, societatea de investiţii financiare reducându-şi în luna mai participaţia în companie sub pragul de 5%. Anterior SIF Oltenia deţinea puţin peste 5% din capitalul societăţii. Este posibil ca firma lui Cătălin Chelu să-şi fi făcut intrarea în acţionariatul Artego chiar în urma vânzării de către SIF Oltenia a unor pachete pe care le deţinea în companie.

Cătălin Chelu este unul dintre cei mai controversaţi oameni de afaceri locali, el fiind arestat după un incident din noiembrie 2010, când ar fi încercat să mituiască un fost secretar de stat de la Ministerul de Interne, Valentin Fătuloiu. Chelu a fost eliberat după câteva luni şi nu s-a mai auzit nimic despre acel caz.

Cătălin Chelu şi-a construit o mare parte din avere investind în SIF-uri, care au înregistrat creşteri uriaşe în anii după listare, iar ulterior cu banii din vânzarea de acţiuni SIF, Chelu a dus în ultima perioadă o campanie agresivă de achiziţii, el reuşind să ajungă printr-un păianjen de companii să controleze peste 20 de companii de talie mică şi medie de pe bursă. Printre cele mai importante se numără producătorul de ulei Argus Constanţa (UARG), producătorul de componente auto Altur Slatina (ALT), pro­du­că­torul de mobilă Alprom Piteşti, producătorul de aspiratoare Electroargeş (ELGS), iar recent un pachet de 11% din producătorul de cămăşi Braiconf Brăila.