După decapitarea conducerii Barclays, scandalul manipulării Libor ajunge la cea mai mare bancă germană

Autor: Bogdan Cojocaru 08.07.2012

 

Deutsche Bank, cea mai mare bancă privată din Germania, a deve­nit cel mai recent personaj care-şi vede numele implicat în scandalul manipulării dobânzii Libor.

Scandalul a decapitat deja condu­cerea uneia dintre băncile britanice de top, Barclays.

Autoritatea germană de regle­mentare a pieţelor financiare BaFin derulează o anchetă specială în centrul căreia este Deutsche Bank ca parte a unei investigaţii mai largi despre manipularea London Inter Bank Offered Rate (Libor), au declarat surse apropiate situaţiei, citate de Thomson Reuters.

Ancheta este specială deoarece este mai severă decât investigaţiile de rutină. Acestea din urmă sunt declanşate de obicei de un terţ, de exemplu o bancă. Rezultatele anchetei ar putea fi gata la mijlocul acestei luni, au menţionat sursele.

Barclays a fost amendată cu 453 milioane dolari în urmă cu două săptămâni de autorităţile americane şi britanice, devenind astfel prima instituţie bancară care iese pe cale amiabilă dintr-o anchetă ce priveşte multe alte bănci şi posibilitatea ca acestea să fi manipulat Libor. Cuantumul din amendă cerut de autorităţile britanice este unul record. Investigaţiile se concentrează pe diverse perioade între 2005 şi 2011.

În condiţiile în care criza creditului se intensifica între 2006 şi 2008, au apărut tot mai multe acuzaţii că Libor nu mai reflectă realitatea, iar autorităţile au început să cerceteze dacă dobânda era manipulată pentru a aduce profit tranzacţiilor care depindeau de evoluţia ei.

Amenda primită de Barclays acoperă două acuzaţii, respectiv că dealerii s-au ajutat unii pe alţii stabilind între ei ce să raporteze Asociaţiei Bancherilor Britanici, organismul responsabil cu stabilirea dobânzii Libor şi că Barclays a făcut propuneri care nu au legătură cu realitatea pentru a proteja imaginea băncii şi preveni intervenţia guvernului în a o salva, potrivit The Guardian. Publicaţia britanică notează că amenda primită în Marea Britanie de bancă va fi probabil cea mai mică după ce vor fi finalizate toate investigaţiile.

În urma scandalului din Marea Britanie, preşedintele Barclays Marcus Agius, directorul general Bob Diamond şi directorul opera­ţional Jerry del Missier au demisionat din funcţii. Audiat de parlamentari, Diamond s-a apărat spunând că autorităţile americane şi britanice sunt complice în manipularea dobânzii.

De dobânda Libor sunt legate active de 360.000 miliarde dolari, multe dintre acestea reprezentând datorii precum împrumuturile pentru maşini.