Bilanţurile IFN-urilor s-au subţiat cu 12% anul trecut, la 6 miliarde de euro

Autor: Ciprian Botea 08.07.2012

Bilanţurile instituţiilor financiare nebancare (IFN) s-au diminuat cu aproape 12% pe parcursul anului trecut şi au ajuns la echivalentul a 27 miliarde de lei (circa 6 mld. euro), în condiţiile în care acestea au continuat să aibă vânzări în scădere şi să piardă clienţi.

IFN-urile înscrise în registrele general şi special de la BNR aveau la finalul lunii decembrie credite neperformante de 6,2 miliarde de lei şi provizioane constituite pentru acoperirea pierderilor din aceste credite de 2,7 miliarde de lei. Chiar dacă stocul de credite neperformante a rămas la acelaşi nivel din 2010, volumul provizioanelor s-a dublat.

Sectorul instituţiilor financiare nebancare a avut o pierdere agregată de 1,6 miliarde de lei anul trecut, în scădere cu 7% faţă de 2010, cea mai mare parte fiind constituită din pierderi reportate din anii anteriori.

În acest context, acţionarii au continuat să vină cu bani de acasă şi capitalul total al IFN-urilor a crescut cu peste 5%, la aproape 3,7 miliarde de lei (850 mil. euro). Cele mai multe majorări de capital au avut ca scop menţinerea societăţilor în parametrii de solvabilitate impuşi de BNR.